Stephan Laenen, VBO-makelaar en eigenaar van Laenen Makelaardij in Weert, ziet een toenemende trend in het verduurzamen van woningen: ‘We krijgen steeds vaker vragen over duurzaamheid. En gelukkig gaat dit verder dan ‘wat is het energieverbruik van dit huis’. Als VerschilMakelaar maakt hij zijn klanten bewust over welke energiebesparende maatregelen bij hun (toekomstige) woning mogelijk zijn. Vervolgens stelt hij met partners het WoonDuurzaamPlan op. Hierin wordt naast de duurzame maatregelen ook aandacht besteed aan de kosten van het verduurzamen, de financieringsmogelijkheden en wat het oplevert voor de klant. Stephan: ‘Dit is natuurlijk heel belangrijk voor mensen. Ook merk ik dat ze graag bij iemand terecht kunnen met kennis over verduurzaming. Want het papierwerk en de onduidelijkheden rondom duurzaamheid blijken toch wel lastig en spannend’.
“We vinden alles wat met energie besparen en verduurzamen te maken heeft razend interessant. Daarnaast zien we een toenemende interesse vanuit de markt. Hierdoor wordt één en één ook daadwerkelijk twee.”
Begin dit jaar is Laenen Makelaardij begonnen met een nieuw initiatief: VerschilMakelaar. Dit initiatief wordt samen met zes installateurs en de SNS bank opgezet. ‘De bedoeling van ons initiatief is dat we veel beter, dieper en breder de klant kunnen helpen met duurzaamheidsvraagstukken’, aldus Stephan. In mei 2019 is de website ‘verschilmakelaar.nl’ online gegaan. Stephan: ‘Het is nog een hartstikke jong initiatief. We hebben nu enkele klanten per maand, maar ik verwacht dat dit naar enkele klanten per week gaat’.
Ook merkt Stephan een toenemende vraag vanuit de markt op. Op de website kunnen klanten die willen verbouwen, verkopen of kopen het WoonDuurzaamPlan aanvragen: ‘Met dit plan onderzoeken we de woning volledig en voorzien we het huis van een duurzame schil. Denk hierbij aan isolatie onder vloeren, van spouwmuren, isolatie van het dak, kozijnen met betere beglazing en de technische installaties, zoals zonnepanelen en een warmtepomp’. Het doel van dit plan is om een woning volledig toekomstbestendig te maken en hulp te bieden bij de financiering ervan.
“Wat bespaar je met verduurzaming en wat kost het? Dit is natuurlijk de hamvraag. Voor een deel ga je verduurzamen voor de directe besparing op je energierekening en voor het milieu. Maar op de lange termijn ga je waardevermindering van jouw woning tegen. Dit gaat namelijk echt een rol spelen bij oude panden”.
We horen je denken: ‘Wat voor prijskaartje hangt daaraan?’ Stephan geeft toe dat het volledig verduurzamen van een huis hoge kosten met zich meebrengt. Maar verduurzamen is niet altijd duur: ‘Sommige mensen gaan inderdaad all the way, maar we zien ook vaak dat alleen isolerend materiaal wordt aangebracht of dat mensen kiezen voor alleen zonnepanelen. Daarnaast kiezen mensen regelmatig voor betere ramen, zoals HR++ beglazing.’
Stephan gaat ook in op kleinere duurzaamheidsmaatregelen: ‘Denk bijvoorbeeld aan led lampen, tochtstrips en kierdichting. Dit zijn simpele, maar hele effectieve maatregelen. Alleen al het verzetten van de thermostaat van 22 naar 19,5 graden, maakt een verschil’. Duurzaamheid in en rondom een huis gebeurt dus op allerlei manieren en is voor iedereen mogelijk.
Verduurzaming levert veel op. Zo stelt Stephan: ‘Allereerst bespaar je op je maandelijkse energierekening. Dit voordeel merk je direct. Op de lange termijn gaat het echt om het behoud van de waarde van je huis’. Hij noemt als voordeel ook het wooncomfort. Want tja, met de tropische temperaturen in de zomer is het fijn als de woning lekker koel blijft. En in de winter blijft de woning door goede isolatie juist comfortabel warm.
Hoeveel je precies gaat besparen, hangt echt af van de staat van je huis: ‘Verduurzaming is bij ieder pand anders, maar dat maakt mijn werk juist zo afwisselend’. Stephan geeft een voorbeeld: ‘Stel je schaft twaalf zonnepanelen aan van 300 wattpiek, dan kan je dat rond de € 75 per maand aan energiekosten schelen. In dit geval heb je na 6,5 jaar de zonnepanelen terugverdiend, hierna ga je volledig besparen’. Een ander voorbeeld: ‘Spouwisolatie en dakisolatie kosten ongeveer € 3.000. Binnen slechts 4,5 jaar heb je deze kosten dankzij het lagere gasverbruik terugverdiend’. Benieuwd geworden naar nog meer voordelen? Klik dan hier.
Verduurzamen van woningen lijkt misschien duur en lastig, maar dat is helemaal niet zo. Stephan geeft toe dat klanten vaak onwetend zijn over de diverse mogelijkheden en behoefte hebben aan een duidelijk advies van één partij. Zo vertelt hij: ‘Klanten geven aan dat ze niet zelf willen googelen, maar dat ze ergens terecht willen kunnen met hun vragen’. Hij vindt dat dit bij de makelaar moet zijn: ‘Makelaars moeten beseffen dat het niet meer een hit and run is. We zijn namelijk steeds meer een adviseur en begeleider, die rol is echt aan het verschuiven. Want juist bij een verhuizing is verduurzamen bij uitstek interessant.’
Over de kosten en baten van verduurzaming is Stephan realistisch: ‘verduurzamen hoeft geen hoge kosten met zich mee te brengen, maar er zitten ook wel grenzen aan de redelijkheid en aan wat je van mensen kan verwachten’. Vooral een concreet advies over de kosten, de financieringsmogelijkheden en de financiële voordelen is belangrijk. Stephan verwacht dat er in de nabije toekomst nog veel meer gaat veranderen. Zijn plannen: ‘In de praktijk bezig blijven met het adviseren over het verduurzamen van huizen. Er is namelijk nog zoveel onwetendheid onder mensen en nog zoveel te doen’, zegt hij lachend.