Overige

Van het gas los: je woning klaarmaken voor de energietransitie

moet-ik-mijn-woning-ombouwen-gasloos-642_450x320_fit

Nederland heeft de ambitie om in 2050 alle woningen van het aardgas te hebben. 7 miljoen woningen worden dan niet langer met behulp van aardgas verwarmd. Een grote verandering die de energietransitie wordt genoemd. Dit betekent natuurlijk niet dat je hoeft in te leveren op je warme huis, douche en maaltijd. We gaan elektrisch koken, verwarmen en we krijgen warm water via bijvoorbeeld een warmtenet of groen (bio)gas. 14% van de woningeigenaren denkt over 10 jaar hun huis met een warmtepomp te verwarmen. Wat betekent de energietransitie voor jouw woning?

Wanneer je woning aardgasloos moet zijn, verschilt per gemeente en per wijk. Elke gemeente moet uiterlijk eind december 2021 een warmteplan hebben opgesteld. Uit dit plan wordt duidelijk welke wijken op welke natieve energievoorziening overstapt. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de technische staat van de woningen, maar er wordt ook rekening gehouden met de wensen van jou als bewoner.

Wie gaat gasloos wonen betalen?

Dat is nog niet duidelijk. In het Klimaatakkoord wordt gebouwgebonden financiering voorgesteld. Daar bovenop moeten er andere financieringsmodellen worden gemaakt om woningeigenaren te ontzorgen. In ieder geval wordt belasting op elektriciteit goedkoper en belasting op gas duurder.

Om energiebesparing en -transitie te stimuleren, kun je tot 31 december 2021 investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) ontvangen op de aankoop van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. En van zonnepanelen kun je de btw op de aankoopprijs en installatie terugvragen. Daarnaast zijn er de Energiebespaarlening, de Duurzaamheidslening en een extra hypotheek (tot 106% woningwaarde) om geld te lenen voor energiebesparende maatregelen.

Welke maatregelen kun je nemen?

Als woningeigenaar hoef je niet te wachten tot jouw wijk moet overstappen. Ondanks de onzekerheden over techniek en financiële ondersteuning zijn er namelijk maatregelen te nemen die nooit voor niets zijn. Denk daarbij vooral aan energiebesparende maatregelen zoals isolatie, een zonneboiler en dubbel glas.

Stappenplan: maak jouw woning aardgasvrij

Tip: verschillende woningen vragen om verschillende maatregelen. Ga naar het artikel Wonen zonder Aardgas van Milieu Centraal voor meer informatie. Lees hier ook meer over de kosten en baten van het aardgasvrij maken van twee voorbeeldwoningen.

Bron: Milieu Centraal

Deel dit artikel