Leden, Overige

Stel je voor: Olivier van der Kuil

stel-je-voor-olivier-van-der-kuil-duurzaamheid-1115

Paspoort

Bijzonder:

Bracht zijn opleiding, ervaring en bijzondere belangstelling samen in één toekomstbestendig verdienmodel.

Olivier van der Kuil

Ruim 12 jaar was hij als financieel adviseur in loondienst werkzaam, toen hij besloot het roer om te gooien. Wilde als zelfstandige aan de slag en ging op zoek naar een gat in de markt. Vulde zijn vele papieren in het financiële vakgebied aan met een makelaarsdiploma. Bekwaamde zich daarnaast ook in duurzaamheid. Combineert sinds 2015 al die kennis en ervaring. Geeft – zo lijkt het – weer echte inhoud aan het toch wat versleten begrip ‘ontzorgen’.

Waarom koos je voor de makelaardij?

“Vastgoed vond én vind ik een leuke en interessante markt. Langs de kant van het hypotheekadvies was ik er natuurlijk al mee in aanraking geweest. Wat mij triggerde was de toch wel kwetsbare positie die makelaars hebben. Zij komen gemiddeld eens per zeven jaar in contact met een klant. Dat is – zeker als je bedenkt dat hun rol door onder meer internet best uitgehold is – te weinig om een relatie op te bouwen. Ik vond dat dat beter kon en ging op zoek naar een manier van werken waarbij dat wél gebeurt en waarmee ik me dus kon onderscheiden.”

Dat werd een combinatie van vakgebieden?

“Ja. Het begon met aankoop, verkoop, financiering en verzekeringen. En in de loop der tijd voegde ik er duurzaamheidsadvies aan toe. Ik merk dat het werkt. Mensen vinden het fijn als je hen alles uit handen neemt. Daar betalen ze je graag voor en ze komen bij je terug. Hun waardering en tevredenheid tonen ze niet alleen persoonlijk, maar ook via social media. En dat zorgt dan vervolgens weer voor nóg meer klanten. Kortom: dit model brengt veel meer continuïteit.”

Je hebt je papieren. Maar hoe zit dat met duurzaamheid? Welke opleiding volgde je daarvoor?

“Geen. Het is puur mijn eigen interesse. In de eerste plaats vind ik het voor de toekomst van volgende generaties van belang. Maar net als bij zo veel mensen, is er natuurlijk ook de financiële prikkel. Ik vind dat legitiem en pak de kans. Nederland staat de komende 20, 30 jaar voor een enorme duurzaamheidsopgave. Onderzoek wijst uit dat 80% van onze klanten behoefte heeft aan advies op dat gebied; slechts 9% van de makelaars pakt die rol. Terwijl wij als we voor een woning staan er juist alle mogelijkheden toe hebben.”

In welke richting gaat zo’n duurzaamheidsadvies?

“Mensen zitten bij de koop van een huis vooral in de emotie. Zij willen de woning graag hebben; ík wijs hen op de mogelijkheden om het woongenot te vergroten, te besparen én tegelijk aan duurzaamheid te doen. Dat vereist een eerlijk advies. Je ziet het vooral bij jaren 30-woningen: de vraag is groot, maar ze moeten vaak nog verduurzaamd worden. Het is daarbij een misvatting dat de terugverdientijd lang is. Meefinancieren kost natuurlijk iets, maar het levert – mede door allerlei regelingen – vaak het dubbele op. Bovendien wordt een huis al meteen meer waard.”

Je pakt als allround adviseur dus op vele fronten de regie?

“Zeker. Wie de weg kent naar subsidies, verzekeringen, financieringsmogelijkheden, duurzaamheidsloketten e.d. biedt toegevoegde waarde. Maar je moet natuurlijk wel weten waarover je praat. Kennis geeft macht. Zelf ben ik er op een bijzondere manier ingerold. Inmiddels train ik andere financieel geschoolde adviseurs om er op soortgelijke wijze naar te kijken. Maar ik denk echt dat het ook voor de makelaardij de toekomst is. We moeten er alleen nog aan wennen en de uitdaging aangaan.”

Zit dat ook nog ergens anders op vast?

“De druk en de hectiek van alledag maken dat velen niet de gelegenheid pakken hun kennis uit te breiden en over een verdienmodel na te denken. Terwijl dat laatste echt niet zo ingewikkeld is. Voor een goed advies kun je bijvoorbeeld best een rekening sturen, heb ik gemerkt. Of denk aan ‘leadvergoedingen’, óók van partijen die worden ingehuurd om een ‘verduurzaamheidsklus’ te klaren. Zo kun je rond een woning meerdere transacties behalen. En het mooie is: het gaat allemaal in één moeite door.”

Deel dit artikel