Overige

Investeringsmogelijkheden voor zonnepanelen

zonnepanelen-638_450x320_fit

Zonnepanelen zijn hot, en er is steeds meer interesse naar vanuit de bedrijfsmatige vastgoedmarkt. Bovendien is de energietransitie gebaat bij het opwekken en gebruiken van zonnestroom en zonnewarmte. Daken van grote bedrijfsgebouwen en ongebruikte agrarische gronden lijken de aangewezen plekken voor het plaatsen van zonnepanelen.

Zonnepanelen bij bedrijfsmatig vastgoed

De grote oppervlakten van daken van commercieel vastgoed lenen zich bij uitstek voor het plaatsen van zonnepanelen. Dankzij het gebruiken van zonnepanelen wordt een bijdrage geleverd aan de verduurzamingsopgave. Daarnaast heeft het plaatsen van zonnepanalen op dergelijke daken een positief effect op het vastgoed. Het object heeft een beter energielabel en huurders zoeken steeds vaker een duurzaam object. Huuropbrengsten, de bezettingsgraad en uiteindelijk ook de vastgoedwaarde zullen hierdoor positief ontwikkelen.

Installeren van zonnepanelen gebeurt niet alleen door eigenaren of gebruikers van grote bedrijfsgebouwen. Exploitanten van zonnepanelen zijn bereid om zelf panelen te installeren op deze locaties. Dit gebeurt dan geheel voor eigen risico en rekening van deze exploitant. Er zijn verschillende hulpmiddelen voorhanden om zulke investeren in zonne-energie te maken. De Nederlandse Vereniging van Banken heeft een modelakte gelanceerd waarmee de financiering voor een dergelijke exploitatie wordt vereenvoudigd. In dit artikel licht Prof. Dr. T.M. Berkhout deze akte toe vanuit een fiscaal perspectief. Daarnaast maakt de website www.grotedaken.nl het mogelijk om bedrijfspanden met een groot dakoppervlak te koppelen aan erkende zonnestroomaanbieders.

Zonnepanelen bij landelijk vastgoed

Niet alleen in het commercieel vastgoed worden zonnepanelen gebruikt. Ook de agrarische sector investeert in zonne-energie. Meer dan een derde van de agrarische ondernemers produceert hernieuwbare energie, waarvan bijna 30% zonne-energie is. Landbouwers verhuren of verkopen hun grond voor het opwekken van zonne-energie. Dit legt hen geen windeieren. Per hectare grond die in gebruik is gegeven voor het opwekken van zonne-energie, wordt ongeveer tussen de €6.000 en €9.000 per jaar betaald. Ook is de grondprijs van een perceel met (nog te bouwen) zonnepanelen hoger dan de grondprijs van agrarisch vastgoed.

Investeringen in zonnepanelen op agrarische grond is een nichemarkt. Hierbij is het belangrijk dat het zonnepark goed in het landschap past. En dat het desbetreffende perceel geschikt is voor het opwekken van zonne-energie. Hiervoor is specifiek onderzoek nodig waarin onder andere wordt gekeken naar vergunnings- en subsidieaanvragen. Wanneer hierna blijkt dat de zonneparken opportuun zijn, moeten de afspraken tussen partijen goed gecontracteerd worden.

De VBO-makelaar/taxateur met kennis van duurzame energie kan begeleiding bieden bij de onderhandelingen met exploitanten en ontwikkelaars van zonnepanelen en zonneparken.

Deel dit artikel