De glastuinbouw is een belangrijke schakel in de motor van de Nederlandse economie. Daarnaast is deze sector ook toonaangevend op het gebied van technologische veranderingen en een voorloper voor wat betreft duurzaamheid.
Bedrijven, overheden en kennisinstellingen, alle met banden in de glastuinbouw, hebben zich aanzienlijke duurzaamheidsdoelen gesteld. Voorop staat dat in 2020 in nieuw te bouwen kassen klimaatneutraal en economisch rendabel geteeld wordt. Daarnaast is dan het gebruik van fossiele energie (en daarmee de uitstoot van CO2) sterk teruggenomen in de sector. Ook produceert in 2020 de glastuinbouw zelf warmte en elektriciteit.
Om bovenstaande duurzame ambities van de glastuinbouw te verwezenlijken, zijn onder andere een zevental paden te bewandelen. Deze komen voort uit het programma Kas als Energiebron en worden hieronder toegelicht:
Naast de bovenstaande maatregelen, biedt een andere ontwikkeling ook soelaas bij het verduurzamen van de glastuinbouw. Net zoals bij smart buildings, speelt het gebruik van data een grote rol hierbij. Data biedt in de glastuinbouw namelijk ook mogelijkheden om te verduurzamen. Dankzij het verzamelen, opslaan en inzien van data voortkomend uit het teelproces, ontstaat er informatie waardoor onder meer het kasklimaat, watergift, bodemkwaliteit én energieverbruik inzichtelijk is. Vooral dit laatste draagt bij aan de verduurzaming in de glastuinbouw. Daarnaast is deze data ook bruikbaar voor de bedrijfsvoering van de glastuinbouwer. Er zijn voor kassenbouwbedrijven verschillende tools voorhanden die dankzij de aanwezige data informatie verzamelen over terugverdientijden, bedrijfsresultaten en efficiëntie. Aan de hand hiervan kunnen goed overwogen bedrijfs- en investeringsbeslissingen worden gemaakt.
Zoals gezegd is de glastuinbouw vooruitstrevend op het gebied van de verduurzaming binnen haar sector. Diezelfde vooruitstrevendheid kenmerkt de VBO makelaar / taxateur gespecialiseerd in glastuinbouw. Zij staan u graag bij met raad en advies.