Tien jaar geleden kwam René als zelfstandig consultant in contact met de makelaardij. Hij deed er enkele software-gerelateerde opdrachten en raakte zo steeds meer geïnteresseerd in het vak. De ondernemer liet zich opleiden en nam in 2009 Boogermans Makelaars over. Hij zat vol ideeën en – vooral – zag kansen om zaken anders aan te pakken. Maar eerst had hij de handen vol om de crisis te doorstaan. Daarna kwam er ruimte voor andere dingen, zoals… Immospot.
Wat is Immospot?
“Eigenlijk is het een heel logisch concept. Een manier om te ondernemen en mijn omzet te verhogen. Dit is het idee: Lang niet alle particulieren die een huis willen verkopen, gaan rechtstreeks naar de makelaar. Zo’n zoektocht begint ook vaak bij een financieel adviseur. Ze willen immers eerst weten wat hun financiële mogelijkheden zijn, hoe ver ze kunnen gaan, wat de restschuld zal zijn et cetera. Ik dacht: waarom vragen we die adviseurs niet om naast ons te komen staan en die leads bij ons aan te dragen. Ze zouden dan een deel van ons werk overnemen, maar daarvoor ook een redelijke vergoeding krijgen natuurlijk. Dat idee sloeg in de schrale markt van de vorige crisis flink aan. Niet zo vreemd, want iedereen was op zoek naar omzet. Binnen no-time had ik buiten mijn eigen werkgebied een stuk of 80 financieel adviseurs die partner wilden worden…”
Hoe werkt dat dan?
“Die financieel adviseur ter plaatse is regisseur van het proces. Hij neemt de verkopende partij bij de hand en verzorgt bezichtigingen. Wij hoeven niet in de buurt te zijn, maar regelen wél alle zaken achter de schermen als taxatie/waardebepaling, fotografie, plaatsing op funda, de onderhandelingen et cetera. Waar nodig via gecertificeerde specialisten in de regio. Een enorme vergroting van ons werkgebied dus. Met elkaar kunnen we zo het hele traject regelen en delen we de opbrengst. Immospot is inmiddels een landelijk opererend platform. Een makelaarsnaam die je overal kunt tegenkomen dus. We zorgen zelf voor training van de financieel adviseurs. En zij zien de voordelen: ze verdienen, binden hun klant én hebben een eenvoudige leadgeneratie. Kopers hebben immers vaak óók weer een hypotheek nodig. Voor ons is het een margeproduct. Maar door de grote aantallen wordt het steeds aantrekkelijker.”
Waarom maakte je de overstap van NVM naar VBO?
“NVM is een prima organisatie hoor, maar het begon me te veel te knellen. De vele regels en wetten die voor leden gelden, de eigen bedrijven zoals het opleidingsinstituut en funda die moeten meedraaien en afhankelijk zijn van de leden. Het begon daardoor steeds meer op een franchise-organisatie te lijken. En dan de audits waarbij collega-makelaars in jouw keuken kijken en hun commentaar geven. Gewoon niet prettig en onnodig. Het NVM-lidmaatschap gaf me al met al te weinig ruimte om zelf te ondernemen. Voor Immospot bijvoorbeeld was er bijna geen plaats. Ik werd steeds op de vingers getikt omdat andere makelaars omzet misliepen. Terwijl ik naar mijn smaak niet meer doe dan initiatiefrijk en innovatief concurreren. Bij VBO ben ik er vanaf het begin helder over geweest. Het was geen probleem. Deze organisatie past gewoon beter bij mijn ideeën, wensen en gedachten als ondernemer.”
De coronacrisis tot slot. Hoe vergaat het jullie in deze tijden?
“Ik zal niet zeggen dat we zonder zorgen zijn, maar we draaien lekker door. Aan de aanbodkant zien we nog altijd een toename in het segment van 200.000 tot 350.000 euro. De vraag is wel wat minder. Maar als dat betekent dat de belangstelling halveert, is dat niet zo erg. Als je 40 reacties op een appartement krijgt, zit de koper er echt nog wel bij. Al zal het uiteindelijk toch niet echt prettig zijn als de crisis nog lang voortduurt. Dan worden té veel mensen, té voorzichtig en blijft iedereen op zijn geld zitten.”
Welke veiligheidsmaatregelen hebben jullie in het dagelijks werk genomen?
“We werken allemaal thuis en volgen bij bezichtigingen de richtlijnen van het RIVM en van VBO. Dat wil zeggen: afstand houden, geen handen schudden, handschoenen dragen, sprayen en niet meer dan twee personen tegelijkertijd. En je laat mensen nu zelf door het huis wandelen, terwijl jij op een centrale plek in de woning wacht. Dat is even wennen, maar het werkt uiteindelijk best goed.”