Actualiteiten

Alles wat je moet weten over het biedlogboek

biedlogboek-1415_680x520_fit

De afgelopen maanden hebben in het teken gestaan van een oververhitte woningmarkt. Om excessen een halt toe te roepen en om aan de vraag voor meer transparantie vanuit de politiek en de markt te voldoen heeft VBO samen met Eerlijk Bieden het biedlogboek ontwikkeld. Maar hoe verschilt dit nu van een online veilingsysteem? Werkt het ook echt? En wat zijn de voordelen? Antwoord op al deze vragen en meer in ons explainerartikel over het biedlogboek.

In het kort is het online biedlogboek een automatisering van gesloten biedingen waarbij transparant wordt vastgelegd wie wat en wanneer heeft geboden. Er kan niet meer na de deadline worden geboden, de biedingen worden gelogd en hierdoor wordt een ondoorzichtig biedingssysteem eindelijk helder voor alle betrokkenen.

Via de software van Eerlijk Bieden, aangeboden in het CRM-systeem Kolibri, kunnen consumenten via aangesloten VBO-makelaars een online biedformulier invullen. Na het verstrijken van de biedingsdeadline worden er geen nieuwe biedingen meer geaccepteerd en krijgen zowel de makelaar als de verkoper een overzicht van alle kandidaten waaruit een koper aangewezen kan worden.

Vervolgens krijgt iedereen die een bod heeft gedaan tegelijkertijd een bericht, zodat direct duidelijk is of er een bieding wel of niet werd geaccepteerd. Nadat het contract getekend is, komen eventueel ook alle biedingen bij de kandidaten terecht, zodat zij een beter inzicht hebben in het biedproces in zijn geheel en dit kunnen gebruiken bij een mogelijk volgend bod.

Bij een online veilingsysteem kan er nog last minute geboden worden, waardoor de veiling langer duurt en zo de prijzen worden opgedreven. Bij een biedlogboek zijn er vaste begin- en eindtijden voor het biedingsproces. Niemand kan er zo maar ‘met de buit’ vandoor gaan, want alle biedingen worden gelogd. Er is geen real-time inzage door de betrokkenen. Pas naderhand gebeurt dit, waardoor alle betrokkenen een beter inzicht krijgen in het biedproces in zijn geheel en dit kunnen gebruiken bij een mogelijk volgend bod.

In het kort: het biedlogboek is ons best mogelijke antwoord op de vraag die al in november 2020 door politiek Den Haag werd gesteld. In de motie werd namelijk de regering gevraagd om met maatregelen te komen om de biedingsprocedures voor het kopen van huizen zo open en transparant mogelijk te maken door online biedingsprocedures breed in te zetten. Veel partijen pleitten voor een online veiling methode, behalve VBO.

Want hoewel wij niets tegen veilingwebsites hebben, zien wij er géén voordeel in. We wilden absoluut voorkomen dat één monopolist, één website zou aanbieden, waar op den duur alle Nederlandse huizen worden verkocht.

Daarnaast lijkt er na meer dan tien jaar beschikbaarheid, de behoefte hiervoor in de markt nog steeds te ontbreken. Bijna alle verkopen geschieden nog altijd per gesloten verkoop. Hier valt dus volgens ons dan ook de meeste winst te behalen met het oog op transparantie.

Daarom pleitte VBO in maart 2021 al voor een zogenaamde ‘Algemene Verantwoording’, de voorloper van het biedlogboek. Op deze manier wordt er namelijk wél informatie gedeeld met bieders ná het proces, maar blijft tijdens het proces de huidige gang van zaken gehandhaafd. Dat laatste is belangrijk voor makelaars. Jij houdt zo de regie en het systeem wordt decentraal opgezet.

De eerste pilot met circa 80 VBO-leden was een groot succes. Tijdens de pilot, gehouden in september 2021, zijn circa 59 woningen verspreid over Nederland verkocht via het digitale biedsysteem. Consumenten waarderen deze methode met een 8,8. De meeste woningen betroffen een eengezinswoning (rijtjeswoning) met een vraagprijs tussen de € 250.000,- en de € 400.000,-.

Het succes werd ook erkend door oud-minister Ollongren in haar brief aan de Tweede Kamer. Eerlijk Bieden is door Ollongren geroemd als eerste keurmerk voor biedlogboeken. En in diezelfde Kamerbrief zegt de oud-minister: “Ik wil dat alle makelaars op termijn gaan werken met een digitaal biedlogboek.”

Misschien sta je als makelaar nog niet te springen om met dit nieuwe platform te werken, tegelijkertijd zijn er ook al tientallen VBO-leden die zeer enthousiast zijn over dit nieuwe systeem. We hebben, via een succesvol traject, kunnen voorkomen dat je jouw woningen volgend jaar alleen nog maar had kunnen verkopen via online veilingsystemen.

Oud-minister Ollongren heeft eind vorig jaar laten weten dat zij wil dat alle makelaars op termijn gaan werken met een digitaal biedlogboek. Een precieze datum voor wanneer dit ingaat is nog niet bekend gemaakt.

Echter, we zien dat steeds meer makelaars zich aansluiten en je hebt er alleen maar voordeel bij als je nu al gebruik gaat maken van het biedlogboek. Consumenten raken nu steeds meer bekend met het fenomeen biedlogboek. Daarnaast is het een laagdrempelige manier om jezelf te onderscheiden. En door het nu standaardpraktijk te maken loop voor op de rest van de markt en draag je vertrouwen en transparantie uit naar de consumenten toe.

Eerlijk en transparant: het gesloten biedproces biedt geen inzicht voor consumenten in de gang van zaken. Door gebruik te maken van het biedlogboek kan je naar alle partijen toe transparant communiceren en geef je consumenten weer het gevoel grip te krijgen op het biedproces.

Keurmerk: Een voordeel van dit systeem is dat het wordt beheerd door een onafhankelijke partij, waardoor het echt een keurmerk is naar de consument. Eerlijk Bieden voert audits uit van transacties die door het systeem gaan. Tijdens zo’n audit wordt gekeken of een transactie wel klopt met wat uiteindelijk in het Kadaster is vermeld. Dan kun je er dus van op aan dat het koopproces eerlijk en transparant verloopt.

Volledig geautomatiseerd: Het volledige proces van gesloten bieden kan op deze manier worden geautomatiseerd. Dus geen gedoe meer met gesloten enveloppen, maar alle informatie transparant en digitaal vastgelegd.

Bewijs bij geschillen: Is er toch een geschil, dan kunnen de verkooplogs bekeken worden door de tuchtcommissie die dan direct kan beoordelen of de klacht ook gegrond is.

Meer data: Doordat de biedingen op deze manier zijn vastgelegd, biedt het ook extra inzichten. Als je woningen moet taxeren en referenties nodig hebt van de rest van de straat, is het handig als je kunt zien wat alle biedingen zijn. En je dus niet alleen de koopprijs als uitgangspunt hoeft te nemen. Zo ontstaat er een veel reëler beeld van de huidige markt.

Simpele manier van werken: Werken met het biedlogboek is geen ingrijpende verandering in jouw dagelijkse manier van werken als makelaar. Het is dus een makkelijke manier om je te profileren en draagt bij aan een eerlijkere en transparantere woningmarkt.

Deel dit artikel