Leden

Koen de Lange (NivE)

Koen-de-Lange-rechtenvrij-met-bronvermelding-Richard-Mouw

Erfpacht brengt complexe vraagstukken met zich mee, maar voor taxateur Koen de Lange kan de uitdaging juist niet ingewikkeld genoeg zijn. ‘Een ingewikkelde constructie zoals Hoog Catharijne zou ik nog wel eens willen taxeren.’

Naam:
Koen de Lange

Werkzaam bij:
Nederlands instituut voor Erfpacht (NivE) sinds 1 november 2011

Functie:
Taxateur, adviseur en mede-eigenaar

Nevenfunctie:
Voorzitter Stichting Erfpachters Belang Amsterdam (SEBA)

Opleiding:
Bedrijfskunde (RUG), Amsterdam School of Real Estate (ASRE)

Aantal jaar in het vak:
15

Lid sinds:
7 juli 2023

Waarom VBO-lid:
Ik vind het belangrijk om samen met andere taxateurs onze kennis en ervaring rondom erfpachttaxaties te delen, en zal daar ook mijn eigen kennis en ervaring inbrengen.

WERK

Leukste aan het vak:
Erfpacht is één van de meest complexe taxatie- en waarderingsvraagstukken, waarbij je niet alleen te maken hebt met het vastgoedobject dat getaxeerd moet worden, maar ook met het taxeren van een schuldverplichting. Dit beslaat zo’n tien procent van de Nederlandse taxatiemarkt. Dat spreekt mij het meeste aan en vandaar mijn specialisatie.

Mooiste uitdaging:
Het onderzoek wat je doet om een goede waardevaststelling te krijgen en daarbij ook het contact met de mensen. Achter elke taxatie zit natuurlijk een persoonlijk verhaal en ik heb dan ook nog eens heel specifiek te maken met een verdeling van de waarde. Ik heb niet alleen met bewoners of eigenaren van commercieel vastgoed te maken, maar ook met de grondeigenaar en discussies tussen die verschillende partijen.

Grootste blunder/leermoment:
Een opdrachtgever vertelde mij dat hij een vaste erfpachtcanon betaalde. Het bedrag dat hij noemde, klopte met het bedrag dat in het kadastrale eigendomsbewijs stond. Ik ben met dat bedrag toen gaan rekenen. Later bleek dat hij een indexcanon betaalde, waardoor de actuele canon bijna het dubbele was. Sindsdien vraag ik altijd om de recentste erfpachtnota en voeg die toe aan het taxatierapport.

Mooiste pand getaxeerd tot nu toe:
Een mooi landhuis langs de Vecht. Daar liep ik eigenlijk in een museum, prachtig!

Droom om te taxeren:
Een ingewikkelde constructie zoals Hoog Catharijne in Utrecht. Dat zijn heel ingewikkelde eigendomsverhoudingen en erfpachtstructuren. Lijkt me een mooie uitdaging.

PRIVÉ

Verliefd, verloofd, getrouwd?
Getrouwd en verliefd!

Beste eigenschap:
Mijn positieve instelling en evenwichtige persoonlijkheid.

Valkuil:
Dat ik soms heel inhoudelijk kan reageren naar mensen die niet zo in de inhoud zitten.

Huidige woonsituatie:
Amsterdam-Zuid, midden in de stad. Op erfpacht, haha.

Grootste voorbeeld(en):
Modigliani en Miller die in de jaren ’50 de berekening hebben gedefinieerd van de contante waarde, oftewel de cashflow. Eén van de dingen waarmee we dagelijks te maken hebben. Dit zijn de bedenkers van dat concept.

Levensmotto:
Doe een ander niet aan wat je niet wilt dat een ander jou aan doet.

Spijt van:
Dat ik niet eerder lid ben geworden van VBO.

Direct afschaffen/invoeren:
Dan kies ik voor invoeren, en wel de borging van een goede consumentenbescherming rond erfpacht.

Favoriete serie(s):
Kopen Zonder Kijken vind ik altijd leuk om te zien. Een heel leuke combinatie van informatie over de woningmarkt en persoonlijke verhalen van mensen met een dilemma.

Wat ik verder nog kwijt wil:
Ik zou heel graag zien dat er voor het NRVT een handreiking komt voor taxateurs voor het taxeren van erfpacht. Het is van belang dat er landelijk een goede discussie gaat plaatsvinden over welk waardebegrip je kunt hanteren als taxateur bij het verdelen van de marktwaarden aangaande de verschillende waarde-elementen.

Deel dit artikel