Leden

Jaron Knook van Quadyck Real Estate

(©) Quadyck - highres-1522

Na een jaar hbo-opleiding realiseerde Jaron Knook zich dat nog drie jaar studeren er voor hem niet inzat. Hij wilde de praktijk in en bij Quadyck Real Estate kreeg hij in 2019 de kans bij het familiebedrijf van Alfonso Grau en zijn zoon. Knook is inmiddels mede-eigenaar. PASPOORT
• 25 jaar
• Opgegroeid en woonachtig in Purmerend
• Vastgoedmanager en makelaar in opleiding
• 4,5 jaar praktijkervaring in de branche
• Quadyck Real Estate heeft meer dan 550 verhuurde objecten en ca. 100 Vereniging van Eigenaren in beheer, waaronder winkels, kantoren, bedrijfsunits, garageboxen, woningen, kamers en studio’s
• VBO-lid sinds februari 2023
• www.quadyckrealestate.nl

Bijzonder:
• Indiensttreding bij het familiebedrijf en thans mede-eigenaar.

Waar komt de naam ‘Quadyck’ vandaan?
“Quadyck Real Estate is in 1999 opgericht in het lintdorp Kwadijk nabij Purmerend. De ouderwetse, originele schrijfwijze van Kwadijk is Quadyck. Afgelopen twee jaar hielden wij kantoor in een modern pand in het centrum van Purmerend. In november 2023 verhuizen wij naar een prachtig kantoorgebouw weer in Kwadijk.”

Hoe is jullie vastgoedbedrijf ontstaan?
“Oprichter Alfonso Grau beschikt over commercieel vastgoed en begin jaren negentig ging hij een samenwerking aan met een beheerder. Dat werd helaas geen succes en Alfonso besloot om het heft in eigen handen te nemen en zelf zijn vastgoed te gaan beheren. Uit zijn netwerk kreeg Alfonso meer en meer vastgoed in beheer, dat zich heeft doorontwikkeld tot een team vastgoedspecialisten van tien personen.”

Welke dienstverlening bieden jullie aan?
“Huurbeheer, VvE Beheer, Technisch Beheer met een eigen technische buitendienst, woonbemiddeling en B.O.G. makelaardij voor professionele beleggers. We opereren landelijk, waarbij de regio Groot Noord-Holland goed is voor zo’n tachtig procent van ons werkgebied.”

Wat is jouw rol bij Quadyck Real Estate?
“In juni 2019 kwam ik bij het bedrijf. Daarvoor volgde ik op de Hogeschool van Amsterdam de studie International Business Management. Ik kwam er al snel achter dat nog drie jaar studeren op dat moment niet bij mij paste. Ik wilde de praktijk in, daar leer je het vak. De zoon van Alfonso, Alphonso, is een vriend van mij en hij wilde op termijn het bedrijf van zijn vader overnemen. We raakten in gesprek en kwamen tot de conclusie dat wij complementair zijn. Alphonso vroeg mij om samen Quadyck Real Estate vorm te gaan geven.”

Hoe zijn jullie complementair?
“Alphonso is hoofd technische dienst en verantwoordelijk voor de bouwkundige staat van onze beheerportefeuille. Hij stuurt de buitendienst aan en begeleidt hen bij de grotere projecten. Mijn taak is het financieel en administratief beheer. Met name het huur-, crediteuren- en debiteurenbeheer. Ik ben tevens het aanspreekpunt voor de verhuurders.”

Je bent van buitenaf bij het familiebedrijf gekomen en nu mede-eigenaar.
“Het is inderdaad bijzonder en ik besef me goed dat ik een mooie kans heb gekregen. We zijn drie jaar geleden het traject aangegaan om de overgang zo goed mogelijk te laten verlopen. Over twee jaar gaan we weer om de tafel om te kijken waar wij staan en hoe wij het verder gaan vormgeven. Het idee is dat Alfonso op termijn als adviseur actief wordt en wij ons nog meer gaan profileren.”

Hoe kijken jullie naar de huidige woningmarkt?
“We krijgen veel vragen van verhuurders over de ontwikkelingen binnen de markt. Met name het verhuren van onroerend goed en de effecten van de eventuele verhoging van de liberalisatiegrens. Wij adviseren onze opdrachtgevers om een puntentellingen op te stellen. Je krijgt door deze puntentelling inzicht wat de status van de woning is. Je voorkomt verassingen bij verhuur. Een woning die nu in de vrije sector valt, kan na goedkeuring van het wetsvoorstel van de huidige Minister van Volkshuisvesting in de gereguleerde huur terechtkomen. Wij zien in onze portefeuille nog geen grote uitpondingsgolf, maar ik constateer dat de verhuurder nu veel bewuster omgaat met het woningwaarderingsstelsel.”

Wat is volgens jou het grootste (politieke) pijnpunt?
“Het algemene commentaar is dat de huurprijzen van vrije sector huurwoningen te hoog zijn. Naar mijn mening komt dat door vraag en aanbod. Er is te weinig aanbod voor deze sector waardoor marktwerking huurprijzen doen stijgen. Ik denk dat de oplossing ligt in het aanpakken van de schaarste op de woningmarkt in plaats van het meer reguleren van de huurmarkt. Ontwikkelaars doen op dit moment een pas op de plaats omdat er onzekerheid gecreëerd wordt door politiek Den-Haag. De hele stikstofdiscussie ligt hier mede ten grondslag aan. Als ontwikkelaars de vrijheid en het vertrouwen van de politiek krijgen, kunnen zij mede helpen de woningnood terug te dringen. Het grootste pijnpunt is dat men niet weet waar men aan toe is.”

Hoe kijk je naar de misstanden op de verhuurdersmarkt?
“Het is spijtig om te zien dat er een negatief beeld wordt gecreëerd van woning verhuurders. Er bestaat een vooroordeel dat het allemaal huisjesmelkers zijn. Dat is onzin. Het zijn ondernemers die hun nek uitsteken en risico’s nemen om te investeren in vastgoed. Dat wordt mijn inziens onvoldoende gewaardeerd. De ontwikkelaars die de afgelopen jaren veel vrije sector woningen hebben gebouwd, lijken nu bestraft te worden omdat hun woningen dreigen terug te vallen in de gereguleerde huur.”

Wat is op het gebied van woonwetgeving wenselijk voor jullie bij het nieuwe kabinet?
“Dat de focus wordt gelegd op het aanpakken van de schaarste op de woningmarkt en niet te veel wilt reguleren via nieuwe wetten. Een voorbeeld, het huidige demissionair kabinet heeft de wet goed verhuurderschap ingevoerd. De wet is een goed initiatief, maar een waarborgsom limiteren op 2 maanden is toch niet iets waar de politiek over hoeft te gaan? Ik hoop niet dat het nieuwe kabinet de lijn doorzet om steeds meer te reguleren middels wetgeving. Het is de taak van de makelaar om de geschikte kandidaat te vinden voor de huurwoning. Makelaars moeten het vertrouwen en de vrijheid krijgen om dat goed te kunnen blijven doen. Voor ons bij Quadyck Real Estate zijn de zaken die opgenomen zijn in de ‘wet goed verhuurderschap’ vanzelfsprekend.”

Maak jij je als jongeling zorgen over de toekomst van de Nederlandse woningmarkt?
“Ik maak mij geen zorgen over de toekomst van de woningmarkt. Ik heb er vertrouwen in dat er verbetering zal komen. Maar naar mijn mening zit de oplossing in het bouwen van woningen. In bijvoorbeeld Purmerend wordt op dit gebied veel initiatief genomen.”

Jouw passie voor het vak, waar komt dat vandaan?
“Voordat ik begon bij Quadyck Real Estate, had ik een bepaald idee over de vastgoedwereld. Dat beleggen in vastgoed formeel en afstandelijk zou zijn. Een vooroordeel, weet ik nu. Ik vind het heel leuk om nauw contact te hebben met onze opdrachtgevers. Je hebt in dit vak ook gewoon te maken met mensen en hun emoties. Het mooiste is om dat met onze kennis en expertise in goede banen te leiden. Dat vind ik het leukste, het mensenwerk. Dat was een nieuw inzicht.”

Je bent iemand van de praktijk, maar hoe zit het met je makelaarspapieren?
“Mijn kennis heb ik hoofdzakelijk opgedaan in de praktijk. Ik volg wel de BOG-makelaarsopleiding ter ondersteuning van de praktijk. Ondertussen fungeert Alfonso als mentor voor Alphonso en mij. Wij krijgen bij Quadyck Real Estate veel vrijheid, dat houdt in dat je verantwoordelijkheid moet durven nemen. Dan is fouten maken niet erg, daar leer je van.”

Waar mag VBO zich volgens jou specifiek voor inzetten?
“VBO kan wat mij betreft zich niet genoeg inzetten voor certificering van verhuurmakelaars. Wanneer een makelaar een woning verhuurt, vind ik dat dat hoort te gebeuren conform de eisen van Keurmerk VerhuurVeilig en Kamer Huur van SCVM. Doordat wij werken volgens de werkwijze van Keurmerk VerhuurVeilig, is er voor ons na de invoering van de wet goed verhuurderschap weinig veranderd. Misschien kan VBO zo het vertrouwen in de verhuurmakelaars en verhuurders terugwinnen.”

Wat zijn jullie plannen met Quadyck Real Estate voor de toekomst?
“Na de verhuizing zijn wij klaar voor expansie van onze portefeuille. Het kantoor is ruim representatief en de medewerkers maken gebruik van moderne software om onze relaties optimaal te bedienen. Onze processen zullen verder worden geoptimaliseerd, door de snelle groei van de laatste jaren verdient dat continu aandacht.”

BEELD: Els Broers – Zichtbaar in Bedrijf

Deel dit artikel