Blogs

Wel of geen huis kopen? In gesprek met kopers en een makelaar

wel-of-geen-huis-kopen-tijdens-coronacrisis-970_680x520_fit

Het was al niet makkelijk om je droomhuis te vinden, maar nu zijn er ook nog allerlei maatregelen en richtlijnen waarmee je rekening moet houden. Is het nu wel of niet verstandig om een huis te kopen? We kunnen ons voorstellen dat de twijfel is toegeslagen. Daarom hebben we aan twee kopers gevraagd wat hun beweegredenen zijn en wat zij merken van de coronacrisis tijdens het koopproces.

Natuurlijk mag het perspectief van een makelaar niet ontbreken. Daarom verteltPerrie Voorbach van Voorbach Makelaardijuit Spakenburg ook zijn verhaal.

Op zoek naar jouw droomhuis

Eigenlijk is de voorpret van jouw zoektocht weinig veranderd. De meeste mensen zoeken online naar een woning en bellen de makelaar op die deze woning in zijn of haar aanbod heeft. Een digitaal proces dat ook in deze situatie gewoon door kan gaan. Veel makelaars staan ook open voor videobellen, hierdoor kun je net wat beter achterhalen wie je aan de lijn hebt.

Woningzoeker Rianne uit Rijswijk wil met haar partner en dochter van acht maanden landelijker gaan wonen. Ondanks de coronacrisis hebben ze er toch voor gekozen om hun huis in de verkoop te zetten en een nieuwe woning te zoeken. Ook Sandra uit Vlissingen is op zoek naar een nieuwe woning. De noodzaak is hoog door de scheiding met haar ex-partner. Beide kopers zaten al in het proces voordat de crisis begon. Zo stelt Rianne“Ik heb vooral veel telefonisch contact met mijn makelaar. Tijdens de waardebepaling van mijn woning, waarvoor we wel een persoonlijke afspraak hebben gemaakt, hebben we al veel besproken, ook het woningtype waarnaar we op zoek zijn. Hierna kon eigenlijk alles wel via de telefoon geregeld en besproken worden.”

(virtueel) Bezichtigen

Videobellen via whatsapp om een woning te bezichtigen. Een grote groep makelaars geeft woningzoekers deze optie. Maar werkt dit in dit praktijk? Een voordeel van het digitaal bezichtigen is dat het je veel minder tijd kost en je dus meer huizen kunt bekijken. Hierdoor is jouw longlist binnen no-time een goede shortlist.

Ben je eruit dat dit weleens je droomhuis zou kunnen zijn? Dan is het tijd voor een fysieke bezichtiging. Makelaars begrijpen de waarde hiervan maar al te goed. Zo stelt Perrie:“Klanten gaan niet op basis van een virtuele bezichtiging een aanschaf doen die tonnen kost. Ze willen in een huis rondlopen en er een gevoel bij krijgen.Gelukkig kan fysiek bezichtigen nog. We houden de 1.5 meter afstand en doen handschoenen aan”.Hier sluit Rianne zich bij aan:“Ik ben geen voorstander van het online bezichtigen. Ik vind het fijn om een huis zelf te kunnen bekijken. Ook moet een huis goed voelen als je er bent. Je gevoel zegt uiteindelijk toch het meest”.

Sandra heeft al meerdere huizen bezichtigd:“Ik merk wel een verschil per makelaar. De een houdt alleen de afstand aan, terwijl de andere makelaar handschoenen uitdeelt.”(VBO spant zich in voor een protocol dat voor alle makelaars en taxateurs geldt, zodat zij allemaal hetzelfde protocol naleven. Dit protocol wordt deze week ingediend. red)

Als je een woning gaat bekijken, zijn er momenteel een stuk minder kijkers. Meer kans dus om eindelijk je droomhuis te scoren. Bovendien heb je tijdens de afspraak het hele huis en de makelaar voor jezelf. Bereid je goed voor en stel zoveel mogelijk vragen. Kun je je al voorstellen dat je hier 24 uur per dag, 7 dagen per week spendeert? Want helaas is dit voor velen wel de huidige situatie. Kortom, voel je je al thuis?

Onderhandelen en de koopovereenkomst

Tijdens het onderhandelen kun je een financieringsvoorbehoud in de koopovereenkomst laten opnemen als je niet zeker weet of je de financiering voor de woning rond krijgt. Ook kun je in het koopcontract opnemen dat eerst je huidige woning voor een bepaalde datum verkocht moet zijn. Dankzij beide ontbindende voorwaarde kun je nog van de koop af zien. Overleg dit wel echt goed met de makelaar en de verkopende partij. Er is nog steeds een tekort aan woningen, dus het kan zo zijn dat de verkoper niet met de voorwaarden instemt.

Als de verkoper jouw bod en voorbehouden accepteert, dan stelt de makelaar de koopovereenkomst op. Deze kun je digitaal ondertekenen. Makelaar Perrie Voorbach is hiervan een groot voorstander:“Stel dat digitaal ondertekenen de standaard wordt, ook na de coronacrisis. Dat is een stuk efficiënter en het scheelt veel tijd.”

Eigendomsoverdracht: machtig de notaris

De eigendomsoverdracht vindt plaats bij de notaris. Daar teken je de overdrachts- en hypotheekakte en ontvang je de sleutels van je nieuwe woning. Wellicht dat de notaris je tijdens de coronacrisis niet kan ontvangen of dat de andere partij niet aanwezig kan zijn.

In dit geval kun je de notaris vooraf machtigen om namens jou de eigendomsoverdracht te laten plaatsvinden. De verkoper kan de notaris ook machtigen. De overdracht vindt dan plaats zonder dat jij, de verkoper en de notaris samen in een ruimte hoeven zijn.

Deel dit artikel