Er zijn genoeg uitdagingen op het pad van makelaars, taxateurs en huurbemiddelaars de komende jaren en VBO wil voor haar leden hier een oplossing aandragen.
De belangrijkste doelstelling is het zorgen voor een stabiele en goed georganiseerde vastgoed- en woningmarkt, met gedeelde normen, een heldere gedrags- en beroepscode, wetgeving die bijdraagt aan een betere organisatie en regie daar waar dit nog niet het geval is.
VBO is daarbij een belangrijke stakeholder in de woningmarkt. We zijn adviserende partij voor bestuurders en beleidsmakers op nationaal en lokaal niveau. We delen onze kennis en expertise, gevraagd en ongevraagd als het beleidsterreinen betreft die onze leden aangaan.
De tweede doelstelling is het verhogen van kennis en kunde van onze leden en het professionaliseren van het vak makelaar en taxateur in het algemeen. Door kwaliteitsstandaarden te ontwikkelen en te waarborgen, gekoppeld aan innovatieve producten, tools en concepten.
In een wereld die een heel snelle graad van globalisatie en internationalisatie kent, is het belangrijk om als organisatie daar op in te spelen. Daarom is het een enorme meerwaarde om lid te zijn van een groter internationaal geheel. Voor VBO - dat als eerste Nederlandse brancheorganisatie lid werd van CEPI sinds diens oprichting in 2005 - is het een logische keuze om deel uit te maken van CEPI, de Europese koepel van brancheorganisaties voor makelaars. Europese samenwerking is een vereiste om de belangen van vastgoedprofessionals te kunnen blijven verdedigen aangezien Europese wetgeving een grote invloed heeft op de lidstaten, en dus ook Nederland.
De steeds groter wordende internationalisering sijpelt ook door op het beroepsniveau. Daarom is het MMCEPI-certificaat -en register een heuse meerwaarde voor de makelaar. Het MMCEPI-certificaat biedt makelaars en leden van VBO een onderscheiding op Europees niveau. Dit certificaat erkent dat je als makelaar voldoet aan de door CEPI en jouw brancheorganisatie vastgestelde beroepskwalificaties voor vastgoedprofessionals. Door de toenemende waarde van internationale en Europese erkenning, kunnen makelaars met dit certificaat zich onderscheiden van collega's zonder deze kwalificatie. In de toekomst kan het zelfs voorkomen dat potentiële klanten uit andere EU-landen bewust kiezen voor een makelaar met een MMCEPI-certificaat, omdat zij dit certificaat uit hun eigen land herkennen. Om dit te realiseren, moet het MMCEPI-certificaat breder bekend worden. VBO neemt hierin het voortouw.
Achter de schermen werken we intensief aan het verder professionaliseren en organiseren van dit segment. Wij kiezen ervoor om constructief samen te werken met stakeholders en beleidsmakers om daadwerkelijke resultaten te boeken. Het is immers gemakkelijk om vanaf de zijlijn te roepen, maar echte verandering realiseren vergt nu eenmaal inspanning en tijd.
Om de huurmarkt goed te organiseren, staat VBO voor uniforme standaarden die gelden voor alle huurmakelaars. Onze leden, en diegenen die zijn ingeschreven bij het SCVM, voldoen hier al aan. Het merendeel van de huurbemiddelaars is echter niet aangesloten bij een brancheorganisatie, die uniforme standaard is dus nog een flinke uitdaging. Daarom pleiten wij ervoor dat alle huurbemiddelaars in een centraal huurregister worden geregistreerd. Dit zou helpen om misstanden zoals ondermijning, discriminatie en malafide praktijken effectiever te voorkomen.
In 2023 startte de gemeente Rotterdam een pilot met het woonplatform Eerlijk te Huur. Deze zes maanden durende pilot is bedoeld om te onderzoeken in hoeverre het anonimiseren van kandidaat-huurders kan bijdragen aan het voorkomen van discriminatie en kan resulteren in een eerlijker toewijzingsbeleid van verhuurders en huurmakelaars.
Woondiscriminatie komt steeds vaker in beeld bij beleidsmakers en politici. Hoewel de Nederlandse wet voorschrijft dat verhuurders niet mogen selecteren op persoonskenmerken zoals herkomst, geslacht, nationaliteit, of godsdienst, blijkt uit onderzoek dat jaarlijks wordt uitgevoerd dat dit in de praktijk toch anders uitpakt. Kandidaten met een niet-Nederlands klinkende naam hebben bijvoorbeeld minder kans om uitgenodigd te worden voor een bezichtiging.
Dit probleem resulteert soms in een discussie over enerzijds het eigendomsrecht en anderzijds het recht op gelijke behandeling. VBO stelt echter dat deze discussie niet zo zwart-wit hoeft te zijn. De enige manier waarop we beide rechten op de lange termijn in balans houden is door op een transparante en objectieve manier het verhuur- en toewijzingsproces om te gaan. Om dit proces inzichtelijker te maken, is de inzet van een Register-Huurmakelaars (RHM) essentieel.
Deze huurmakelaar kan door zijn expertise gemakkelijker een geschikte huurder selecteren op basis van objectieve criteria. Het gebruik van een platform als Eerlijk te Huur kan daarbij ondersteunen indien een gemeente dit wenselijk acht.
Sinds 1 januari 2023 moeten makelaars die zijn aangesloten bij een brancheorganisatie verplicht gebruikmaken van het biedlogboek. Voor VBO-leden is dat bij voorkeur Eerlijk Bieden, het enige échte transparante biedlogboek in Nederland. Een systeem waarin makelaars zelf geen biedingen kunnen toevoegen en er technisch geen ruimte is voor manipulatie in het biedingsproces. Kijkend naar het lange ontwikkelingstraject van Eerlijk Bieden en de andere producten op de markt, zijn we trots te hebben bijgedragen aan de ontwikkeling en totstandkoming hiervan.
Kandidaat-kopers die een bod uitbrengen, kunnen overige biedingen en zaken als tussentijdse onderhandelingen en het overeengekomen bod na afloop van het biedingsproces digitaal inzien. Op die manier proberen we praktijken die niet door de beugel kunnen zo veel mogelijk te voorkomen óf juist inzichtelijk te maken, waardoor we de integriteit en transparantie van makelaars in het koopproces vergroten en daardoor ook het consumentenvertrouwen.
Een belangrijke eerste stap die past binnen de visie van VBO op transparantie in de woningmarkt. Het is jammer dat we nog geen dwingende certificatieregels hebben over de wijze waarop het biedlogboek gebruikt moet worden. VBO ziet het liefste één gesloten systeem, zoals dat van Eerlijk Bieden, voor álle makelaars en bij wet geregeld. Zij vallen dan ook onder het Centraal Tuchtrecht.
De overheid onderzoekt nu de haalbaarheid van het ‘NTA-biedlogboek’ (Nederlandse Technische Afspraak), wat de mogelijkheid creëert om meerdere biedsystemen naast elkaar te kunnen laten bestaan. Op voorwaarde dat deze voldoen aan dezelfde minimumeisen. VBO is onderdeel van de werkgroep ‘NTA-biedlogboek’ van het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) en nauw betrokken bij dit proces.
Een evaluatie door de overheid van de afspraken die de branche met elkaar en toenmalig minister Hugo de Jonge heeft gemaakt in het convenant ‘Verbeterplan vertrouwen in het koopproces’ wordt dit jaar nog gepubliceerd.
Beleidskeuzes
We voorzien de beleidsmakers in Den Haag van achtergronden, data en gegevens die inzicht geven in thema’s die voor jou relevant zijn. Op die manier worden er politieke en beleidskeuzes gemaakt die – als het aan ons ligt – gunstig uitpakken voor het uitvoeren van jouw dienstverlening als makelaar of taxateur.
Natuurlijk staan wij constant in contact met onze leden of onze activiteiten aansluiten bij wat voor jou belangrijk is. We doen dit door regelmatig bijeenkomsten met onze leden te organiseren en op specifieke dossiers de juiste stakeholders te raadplegen. We houden vanzelfsprekend de markt goed in de gaten en spelen in op veranderingen en nieuwe ontwikkelingen.
Wil je zelf eens in gesprek gaan met één van onze belangenbehartigers over een zaak waar VBO volgens jou mee aan de slag moet? Aarzel dan niet om contact op te nemen.