Actualiteiten

Wet betaalbare huur een feit na groen licht Eerste Kamer

Huuraanbod

De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met de Wet betaalbare huur, waarmee de inwerkingtreding van de wet per 1 juli aanstaande een feit is. De fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, D66, CDA, Volt, PVV, SP, PvdD en ChristenUnie stemden voor en SGP, FVD, VVD, JA21, BBB en 50PLUS waren tegen.

Wet betaalbare huur: extra tijd door motie

Ook werd er een motie aangenomen, waarmee de gemeentelijke handhaving alsmede de verplichte puntentelling voor verhuurders per 1 januari 2025 ingaat. Hierdoor krijgen gemeenten en verhuurders zes maanden extra tijd om zich voor te bereiden op de uitvoering van de wet.

Reactie Hugo de Jonge

“Dit is een enorme mijlpaal. Een teken dat de Volkshuisvesting terug is van weggeweest”, aldus woonminister Hugo de Jonge. “Met de Wet betaalbare huur worden huurders beschermd en dat is hard nodig. De explosief gestegen huren vanwege de enorme schaarste aan huurwoningen, zijn voor veel mensen met een normaal inkomen niet meer op te brengen. Dat brengt de bestaanszekerheid van heel veel mensen in de knel. Deze wet gaat voor vele duizenden huurders een enorm verschil maken. En de wet is zo vormgegeven dat investeren en verhuren nog prima uit kan, want ook dat is uiteindelijk in het belang van huurders.”

Wat verandert er?

De gereguleerde huur krijgt een uitbreiding naar huurwoningen in het middensegment tot en met 186 punten die volgens het Woningwaarderingsstelsel (WWS) maximaal 1.157,95 euro per maand gaan kosten. Door de combinatie van de regulering van de middenhuur, en het dwingend maken van het WWS, is de inschatting van de regering dat de huur van ruim 300.000 woningen met gemiddeld 190 euro daalt en er 113.000 huurwoningen terugkomen naar het betaalbare segment.

Aanpassing huurprijs

Bij alle nieuwe huurcontracten – die op of na 1 juli 2024 zijn afgesloten – moeten verhuurders zich houden aan de maximale huurprijs. Bij woningen tot en met 143 punten verandert soms ook iets voor bestaande contracten. Klopt de huur niet met het puntenaantal, dan moet de huur in sommige gevallen direct of anders na een jaar omlaag. Dit geldt ook voor woningen van particuliere verhuurders, studentenkamers en andere onzelfstandige woonruimtes.

Als verhuurders zich niet aan de nieuwe regels houden, kunnen ze vanaf 1 januari 2025 een boete krijgen van de gemeente. Ook moeten verhuurders per 1 januari 2025 bij nieuwe contracten een puntentelling opnemen. Zo weet de huurder wat de maximale huurprijs voor de huurwoning is.

Standpunt VBO

VBO is in dit wetgevingstraject allereerst de belangenbehartiger van de huurbemiddelaars. Wij gaan over het bemiddelingsproces en dus niet over fiscale maatregelen die impact hebben op de voorraad van huurwoningen en wetgevende maatregelen die nu bij wet zijn geregeld.

Lees er alles over in deze blog van directeur Hans van der Ploeg over de Wet betaalbare huur.

Foto boven: huurwoningen in Amstelveen.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.