De weg naar funderingsherstel is bepaald niet gemakkelijk. Wat moet je doen als het je overkomt? Deze vraag wordt beantwoord in een nieuwe documentaire. Naast bewustwording, geeft de film een handreiking en inzicht in de aanpak van funderingsproblemen.
Net zoals veel huiseigenaren in Nederland overkwam het Jan Dogterom en Juul Böckling een paar jaar geleden: samen met zeven buren ontvingen ze het bericht dat hun pand ernstig aan het verzakken was.
Dat was behoorlijk schrikken want de oplossing, funderingsherstel, is kostbaar. Jan, Juul en hun buren hadden ook nog eens geen idee hoe ze dit allemaal met elkaar moesten organiseren. Ze moesten opschieten, want bij wachten met aanpakken van herstel zou de schade alleen maar toenemen.
De weg naar funderingsherstel is bepaald niet gemakkelijk. Het is heel wat anders dan het realiseren van een aanbouwtje of een nieuwe badkamer. Goed weten waar je aan toe bent voorkomt verwarring en vertraging. Kennis over de oorzaken, de techniek, en het goed voeren van overleg met de buren horen er bij.
Dogterom en Böckling besloten er een film over te maken: ‘Als je huis verzakt’. De documentaire van circa 36 minuten heeft als doel bij te dragen aan de bewustwording en kennis over de problematiek. Daarnaast geeft het gedupeerde huiseigenaren een handreiking en inzicht in de aanpak van funderingsproblemen.
De film is tot stand gekomen met ondersteuning van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland en met inhoudelijke bijdragen van diverse deskundigen op dit gebied. Van harte aanbevolen voor iedereen die geïnteresseerd is in funderingsproblematiek en in het bijzonder voor eenieder die hiermee te maken krijgt. Tevens heeft VBO directeur Hans van der Ploeg een bescheiden bijdrage mogen leveren aan de film.