Het kabinet wil de salderingsregeling per 2027 stopzetten. Dat betekent dat zonnepanelen voor veel huurders niet meer lonend zijn. Veel organisaties zijn het dan ook niet eens met de plannen in Den Haag.
Salderingsregeling
Met zonnepanelen wek je stroom op waarvan je het overschot teruglevert aan het elektriciteitsnet. Het verbruik verreken je (salderen) met de hoeveelheid die je hebt opgewekt. Dat kan de energiekosten aanzienlijk reduceren, onder andere voor huurders. Maar daar komt mogelijk verandering in als het aan politiek Den Haag ligt. Het AD publiceerde er deze week over.
In het artikel komt huurexpert Mathijs ten Broeke van de Woonbond aan het woord. Hij stelt dat veel huurders meer dan 2 euro per zonnepaneel aan de verhuurder betalen. Gemiddeld ligt het rond de 3 euro en bij commerciële verhuur ligt het iets hoger dan bij een corporatiewoning.
“Dat betekent dat de zonnepanelen huurders geld gaan kosten als de salderingsregeling verdwijnt zoals nu de plannen zijn. Het verschil tussen huurders met en zonder zonnepanelen wordt dan heel klein”, zegt Ten Broeke in het dagblad.
“De huurder met panelen krijgt een minieme vergoeding terug voor geleverde stroom en betaalt het volle pond voor iedere kWh die hij of zij verbruikt plus een vergoeding voor de panelen. De huurder zonder panelen, betaalt sowieso het volle pond voor de stroom, maar betaalt ook geen maandelijkse kosten voor panelen.”
Petitie
Vereniging Eigen Huis heeft afgelopen dinsdag een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer, op de dag dat er ook over werd vergaderd door de fracties. Onder andere corporatiekoepel Aedes, de Consumentenbond en de Woonbond, die recent ook een onderzoek publiceerde over de salderingsregeling, hebben zich hierbij aangesloten. Zij vinden dat er een alternatief moet komen.
De plannen van het kabinet moeten nog goedkeuring krijgen van de Eerste en Tweede Kamer.