Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH) blijkt dat woningbezitters het verduurzamen van hun woning on hold zetten tijdens de coronacrisis. Voor de crisis was 27% van de huiseigenaren van plan om te verduurzamen. Uit het onderzoek dat in april 2020 door VEH is uitgevoerd, blijkt dat dit aantal is gezakt naar 17%. Ook al worden door Nederlanders de verduurzamingsplannen tijdelijk van tafel geveegd, de overheid wil wel door met het verduurzamen van de vastgoedmarkt.
Lees ook: 5 manieren om jouw woning te verduurzamen
Nederland van het gas af
De overheid zet nog steeds flink in op het van het gas halen van woningen. Een maatregel om dit voor elkaar te krijgen, is het verhogen van de belasting op aardgas. Wigger Verschoor, operationeel directeur van Thuisbaas, verwacht dat dit na de coronacrisis niet zal veranderen en dat aardgas juist duurder wordt.
Lees ook: Van het gas los: je woning klaarmaken voor de energietransitie
“Belastingen zijn een grote component van de energiekosten. Ik verwacht dat de overheid een flinke uitdaging heeft om de begroting op orde te krijgen. Misschien zullen ze dit gebruiken om die belastingcomponent sneller omhoog te brengen, wat strookt met het beleid om Nederland versneld van het aardgas af te krijgen. Als de gasprijs sneller omhoog gaat, dan is er namelijk nog meer reden om niet afhankelijk te zijn van gas en te investeren in een duurzame energievoorziening.”, aldus Verschoor.
Financiering en hypotheek
Het grootste obstakel voor verduurzaming is het prijskaartje dat eraan hangt. Je kunt hiervoor al jaren een extra hypotheek krijgen, maar pas sinds een paar jaar wordt daar actief gebruik van gemaakt. Uit cijfers van NHG blijkt dat in 2017 bij slechts 2.5% van de hypotheekaanvragen met NHG werd geleend voor duurzaamheid. In november 2019 is dit gestegen naar 11%. Olivier van der Kuil, VBO-makelaar en financieel adviseur, geeft voor iedere klant een duurzaamheidsadvies. Zo stelt hij: “dankzij duurzame oplossingen wordt je woonklimaat en wooncomfort verhoogd. Je stookkosten gaan erdoor naar beneden en de CO2-uitstoot neemt af. Ook is je woning gemakkelijker verkoopbaar en neemt de woningwaarde toe.”
Lees ook: Welke duurzaamheidsleningen en -subsidies zijn er?
Woningbezitters met een hypotheek met NHG kunnen ook een energiebespaarbudget gebruiken. Dit is een extra potje dat de bank reserveert voor duurzame maatregelen in en rondom je huis. Je hoeft van te voren niet aan te geven welke maatregelen je precies gaat nemen. Hierdoor wordt verduurzamen laagdrempeliger. Ook kun je de energiebespaarlening afsluiten. Voor een rente van 1.5% tot 2% kunnen huiseigenaar tot 65.000 lenen.
Meer informatie:
Op onze informatiepagina over verduurzamen kun je interviews met experts en blogs waarin de kosten, voordelen en wat het je oplevert, lezen
Bronnen: Nu.nl en Thuisbaas