Gaat de kamerverhuurvrijstelling uitgebreid worden? Wel als het aan de Tweede Kamer ligt. Een motie van Nicolien van Vroonhoven (NSC) werd met een ruime meerderheid aangenomen. De bal ligt nu bij het kabinet.
Huidige voorwaarden kamerverhuurvrijstelling
Met de kamerverhuurvrijstelling geniet je fiscaal voordeel als je in jouw eigen woning een ruimte verhuurt. Simpel gezegd: je betaalt geen belasting over de huurinkomsten. Daar zitten wel wat voorwaarden aan: zo mag je in 2024 niet meer dan 5.998 euro aan huurinkomsten toucheren en de verhuurde kamer mag geen zelfstandige woning zijn met bijvoorbeeld een eigen voordeur en toilet.
Een groot aantal fracties vindt dat de woningmarkt wel een stimulans kan gebruiken en dat Nederland de bestaande woningvoorraad beter moet benutten. Van Vroonhoven diende daarom met Peter de Groot (Tweede Kamerlid VVD), Henk Vermeer (BBB), Pieter Grinwis (CU/SGP) en Merlien Welzijn (NSC) een motie in om het kabinet te laten onderzoeken of er ook vrijstelling kan komen voor het verhuren van een tweede kamer.
Hospitaverhuur
‘Er is een bouwdip vanwege de afgifte van te weinig vergunningen voor de jaren 2024 en 2025 en daardoor zal het nog enige tijd duren voordat de gewenste bouwstroom van 100.000 woningen per jaar is opgezet’, beredeneren de fracties. ‘Er is grote belangstelling voor hospitaverhuur en op kamers wonen is de voorkeurswoonvorm voor studenten.’
Draagvlak in de Tweede Kamer is er voor het plan, want de motie werd met 114 zetels gesteund (zie uitslag onder artikel). Alleen GroenLinks-PvdA, SP, PvdD en DENK stemden tegen. Het kabinet en Mona Keijzer (foto), minister van Volkshuisvesting en Ruimte Ordening, zijn nu aan zet. Zij krijgen van de Tweede Kamer de opdracht om hun bevindingen voor de Voorjaarsnota van 2025 terug te koppelen.
Stemuitslag motie:
Voor
PVV: 37
VVD: 24
NSC: 20
D66: 9
BBB: 7
CDA: 5
ChristenUnie: 3
FVD: 3
SGP: 3
Volt: 2
JA21: 1
Tegen
GL-PvdA: 25
SP: 5
DENK: 3
PvdD: 3