Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer (146 tegen 4 zetels) stemde gisteren in met het wetsvoorstel van demissionair minister Hugo de Jonge om huurverhoging in de vrije sector te blijven begrenzen. Alleen Forum voor Democratie en JA21 zijn tegen een verlenging van de Wet maximering huurprijsverhogingen geliberaliseerde huurovereenkomsten per 1 mei aanstaande. Alleen de Eerste Kamer moet zich nu nog buigen over het wetsvoorstel.
Verjaringstermijn
Het wetsvoorstel past ook de verjaringstermijn aan. Onder de huidige regelgeving kan een verhuurder niet-doorgevoerde huurverhoging op een later moment alsnog doorvoeren. Huurders konden zo ineens met een flinke huurstijging te maken krijgen, maar in het wetsvoorstel worden de regels voor ‘opgespaarde huurverhogingen’ aangescherpt. De verhuurder mag een dergelijke gemiste huurverhoging alleen doorvoeren als hij zijn huurder jaarlijks hierover heeft geïnformeerd. De Tweede Kamer bepaalde dat een verhuurder maximaal twee gemiste jaarlijkse huurverhogingen op een later moment mag doorvoeren.
Ongeveer 640.000 huishoudens huren een woning in de vrije sector. Verhuurders moeten zich sinds 1 mei 2021 houden aan het maximum voor de jaarlijkse huurverhoging. Verhuurders mogen geen hogere huurverhoging voorstellen aan hun huurders. Ook niet als een hoger percentage in het huurcontract is opgenomen. Dit maximum wordt de gemiddelde CAO-loonontwikkeling of de inflatie (consumentenprijsindex, CPI).
Bij het laagste van deze percentages mogen verhuurders 1 procent optellen. Vanaf 1 mei 2024 tot 1 januari 2025 blijft de maximaal toegestane verhoging 5,5 procent. Dat is 4,5 procent inflatie plus één procentpunt.
Looptijd Wet maximering huurprijsverhoging
De Tweede Kamer verlengt de looptijd van de wet naar vijf jaar: deze blijft gelden tot 1 mei 2029. Om de ingangsdatum per 1 mei mogelijk te maken, moeten de 75 Eerste Kamer-leden voor die datum instemmen. Zonder verlenging van de wet worden huurcontracten in de vrije sector vanaf 1 mei 2024 niet meer beschermd tegen excessieve huurprijsstijgingen. Met de verlenging van de begrenzing wil De Jonge huurders in de vrije sector ‘langer meer zekerheid geven over hun woonlasten en de betaalbaarheid daarvan.’
In 2028 is er een nieuw evaluatiemoment over de noodzaak van de begrenzing. Je vindt hier meer informatie over het wetsvoorstel.