Het is eigenlijk meer een ‘Mark of Excellence’ dan een diploma. Wie de titel achter zijn/haar naam wil zetten, volgt geen opleiding met een examen, maar ‘bereidt zich voor’ en doet een assessment. We hebben het over de internationaal erkende en beschermde titel Recognised European Valuer, kortweg REV. Hét bewijs dat je als vastgoedtaxateur – bovenop je diploma’s en ervaring – beschikt over grensoverschrijdende kwaliteit en vakkennis.
Wereldwijd professionaliseert de taxatiewereld. Uitvloeisels daarvan in ons land zijn onder meer het Nederlands Register voor Vastgoed Taxateurs (NRVT) dat sinds 2016 bestaat én de persoonsgebonden REV-titel. Over dat laatste: Binnen het werkveld ligt de focus de laatste jaren meer en meer op internationale normen en afstemming. Europese standaarden hebben het taxatieproces geharmoniseerd.
Steeds meer taxateurs besluiten de REV-titel te behalen; VBO stimuleert dat. ‘Je bewijst ermee dat je op een onderscheidend niveau met je vak bezig bent en je persoonlijk committeert aan de Europese taxatiestandaarden (EVS)’, zo luidt de redenatie. En verder: ‘De REV-titel geniet een groeiende bekendheid bij opdrachtgevers, hypotheekverstrekkers en andere partijen. In toenemende mate vragen zij ernaar voordat ze besluiten de opdracht te gunnen en/of een taxatierapport rechtstreeks, een-op-een te accepteren.’
Stappenplan
Om de REV-titel uiteindelijk achter zijn naam te mogen zetten, doorloopt de taxateur (m/v) een stappenplan. Dat begint met een formele aanvraag bij de branchevereniging waar hij lid van is. Wordt die toegekend dan levert de kandidaat een lijst van twintig taxaties (niet ouder dan 2 jaar) in, voorzien van een korte beschrijving. Van twee daarvan voegt hij het volledige taxatiedossier bij. Een tweetal assessoren bekijkt of de inhoud van die documenten aan alle eisen voldoet. Is dat het geval, dan volgt een diepgaand mondeling assessment waarin de taxateur kritisch bevraagd wordt over de ingeleverde rapporten en hij zijn werk verdedigt. Bij een positief resultaat heeft de kandidaat bewezen aan alle eisen van het REV-certificatieschema te voldoen. De assessoren doen dan een titelvoordracht bij de branchevereniging. Het bestuur daarvan bepaalt vervolgens – onder auspiciën van The Eurpean Group of Valuer’s Associations (TEGoVa) – of ze de REV-titel verleent.
Kijk voor meer informatie over vereisten, erkenningsprocedure en tarieven op www.makelaarsopleidingen.nl.
Collega’s aan het woord
Het aantal vastgoedtaxateurs met een REV-titel groeit. VBO is daar blij mee. Maar, er is ook weerstand. ‘De inspanning – zowel in tijd als in geld – is groot, het valt niet mee om aan alle eisen te voldoen, de titel geniet onvoldoende bekendheid en het uiteindelijke effect is klein’, zo luidt het. Hoe denken REV-gecertificeerde taxateurs daarover? We vroegen een drietal collega’s naar hun ervaringen.
Jan Lavrijsen, zelfstandig makelaar en taxateur in onder meer agrarisch en bedrijfsmatig vastgoed te Reusel:
“De kwaliteit van je taxatierapport blijft niet onopgemerkt”
“Als één van de eersten heb ik in 2015 de kans gegrepen op te gaan voor de REV-titel. Ik vond het ook echt een uitdaging om tijdens zo’n assessment eens door deskundige collega’s aan de tand gevoeld te worden. Wie anders toetst jouw manier van werken als je ‘eenpitter’ bent? Het houdt je scherp. Én het is fijn om te beseffen dat je aan de top kunt meedraaien.
Ja, het kost wat geld en je moet er moeite voor doen. Het eerste was voor mij totaal geen issue. Het tweede eigenlijk ook niet, want ik ben gepassioneerd met mijn vak bezig. Natuurlijk, je moet je voorbereiden en 2 taxatiedossiers inleveren die aan alle eisen voldoen. Maar dat maakt dat je meteen al met een interne herstructurering bezig bent. Daar heb je voor de toekomst veel aan. De rapporten die je kantoor verlaten, zijn meteen al stukken beter en transparanter. En dat blijft niet onopgemerkt. Vooral niet als hypotheekverstrekkers er zonder aarzeling een ‘stempel’ op blijken te zetten.
Het aantal taxaties dat ik doe, is sterk toegenomen. Juist ook de meer ingewikkelde zaken komen hierheen. Maar ook steeds meer collega’s weten me te vinden als ze vakinhoudelijke vragen hebben. Het echt grote voordeel is dat je om die REV-titel te kunnen behouden meer, beter en continu over je werk nadenkt. Je zorgt voor dossiers die op méér kennis en feiten gebaseerd zijn dan alleen vergelijkingen met onlangs verkochte grond of objecten. Zeker bij agrarisch vastgoed is dat van groot belang.”
Eddie Westmaas (makelaar/taxateur in onder meer agrarisch en bedrijfsmatig vastgoed. Gevestigd te Nootdorp, werkzaam in de gehele randstad):
“Wie zijn vak verstaat, haalt het”
‘Die REV-titel wordt steeds belangrijker in de markt. Zeker nu veel RICS-taxateurs overstappen. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat je ‘m niet wilt behalen. Het is echt geen grote opgave voor wie serieus met het vak bezig is. En dat geldt -sinds de komst van de NRVT in 2016- gelukkig voor de meeste taxateurs. Als je dagelijks kwaliteitsrapporten levert, zeg ik: “Nu opsturen en morgen opgaan voor het assessment. Versta je je vak, dan haal je het. Zo’n 110 collega’s gingen je al voor…”
Zelf deed ik het in 2014. Gewoon, omdat ik het belangrijk vond me verder te ontwikkelen. Meer doen dan de voorgeschreven educatie dus. Die verdieping zoek ik sowieso altijd al. Vandaar die vele titels voor en achter mijn naam. Ik heb er ook veel plezier in collega’s te helpen hun werk naar een hoger niveau te tillen. Daarom heb ik me ook beschikbaar gesteld voor het afnemen van die REV-assessments en het uitvoeren van audits. Verder geef ik af en toe les en ga ik binnenkort als meestertaxateur collega’s begeleiden die uit de opleiding komen. Leuk, nuttig én een welkome afwisseling in het dagelijkse werk.
Zo met het vak bezig te zijn, heeft me veel gebracht. Interessante en leuke contacten met collega’s bijvoorbeeld, met wie je samenwerkt en specialistische kennis uitwisselt. En veel taxatiewerk! In het verleden was ik vooral makelaar. De afgelopen jaren vooral taxateur. Ik werk voor ondernemers, banken, diverse overheden en (buitenlandse) investeerders. Met een REV-titel bied je toegevoegde waarde en word je toch net even serieuzer genomen. Voor commercieel gewin moet je in het begin natuurlijk wel uitdragen dat je ‘m hebt. Het werk komt niet vanzelf aanwaaien. Maar voldoen aan een kwaliteitsstandaard, leidt altijd tot meer opdrachten.”
Rianka Bikker, werkzaam bij AAG, een adviesbureau voor bedrijfsvoering in de zorg in Den Bosch. Onder andere actief in beheer en onderhoud, conceptontwikkeling, taxaties, financiële vastgoedanalyses, verhuur en verkoop:
“Goede kans dat de Europese Bank straks voor TEGoVa kiest”
‘Met 27 jaar ben ik volgens mij bij VBO Makelaar de jongste én – voor zo ver ik weet – de eerste vrouw met een REV-titel. Tijdens mijn studie Vastgoed Makelaardij was ik al werkzaam bij een makelaar. Daar was ik voornamelijk verantwoordelijk voor de verhuur van winkels en woningen. Later ging ik bij AAG werken. Door die ervaring kon ik meteen na mijn afstuderen vrij eenvoudig Register Taxateur worden.De REV-titel behaalde ik vorig jaar.
Bij AAG doen we vooral grootzakelijke taxaties. Om die zelfstandig te mogen doen, moet je in de kamer Grootzakelijk Vastgoed van de NRVT zijn ingeschreven en dat kan pas als je minimaal 3 jaar ‘RT’ bent. Maar ik had al wel aan diverse rapporten meegewerkt en meegetekend. Dus kon ik voor de REV-aanvraag het dossier met 20 taxaties aanleveren en werd ik toegelaten. Omdat ik nog niet heel veel jaren ervaring had, heb ik eerst meegedaan aan een intensieve training op Nijenrode. Het assessment zelf was weliswaar een serieuze aangelegenheid, maar het was een vriendelijk en fijn gesprek. Vanwege mijn specialistische werk, wist ik niet alles van alle besproken onderdelen. Dat heb ik in het gesprek aangegeven, mét de mededeling dat ik bij andersoortige taxaties hulp van specialisten zou inroepen. Ik kreeg na afloop terug dat het goed was dat ik wat dat betreft mijn beperkingen ken.
De REV-titel heeft me nog geen extra werk opgeleverd. Al verwacht ik dat dat in de nabije toekomst wél zal gebeuren. Banken willen steeds vaker dat ook zorgvastgoed op marktwaarde getaxeerd wordt. Je moet dan bij een gerenommeerde organisatie aangesloten zijn. Nu nog is RICS een belangrijke speler. Goede kans dat de Europese Bank na de Brexit de voorkeur aan TEGoVa geeft. Dan komt die REV-titel goed van pas. En los van alles is het ook gewoon fijn om te weten dat je je dagelijkse werk volgens gerespecteerde assessoren goed doet.”