Actualiteiten

‘Regelgeving makelaars in Europa verder aangescherpt’

istock-480985277-1259_680x520_fit

De regelgeving voor makelaars is door de EU heen niet uniform, zo zijn bepaalde lidstaten strenger dan anderen. De Europese Commissie is met adviezen gekomen om dit te veranderen. Hoe doet Nederland het?

De Europese Unie is met nieuwe adviezen gekomen voor makelaars in onroerend goed. In 2017 zette de Europese Commissie zich al in voor de hervorming van nationale regelgeving rondom de beroepsgroep. Ondanks dat in elk land van de EU de rol van een makelaar veel op elkaar lijkt, is de regulering van het beroep in de verschillende lidstaten zeer verschillend.

Niet overal regulering
In 2017 vonden alleen 14 van de 27 lidstaten het noodzakelijk om de toegang tot het makelaarsberoep te reguleren. De overige landen hebben andere middelen om consumenten te beschermen, zoals algemene wetgeving voor consumenten, het civiel recht en het strafrecht. Ook wordt er gebruikt gemaakt van zelfregulering en vrijwillige certificatiesystemen, zoals het geval is in onder andere Duitsland, Nederland en Polen.

Aanbevelingen uit 2017
In 2017 kwam de Commissie met een aantal aanbevelingen voor makelaars, daarin werd aandacht besteed aan de duur van de verplichte kwalificatie-eisen, het ontbreken van alternatieve toegangswegen tot het beroep, regionale regelgeving en de noodzaak van academische erkenning van diploma’s.

Regulering juist aangescherpt
Nu bijna vier jaar later hebben weinig lidstaten de moeite genomen om de proportionaliteit van hun regelgeving te evalueren of aan te passen. Sterker nog, verschillende lidstaten hebben juist hun regulering verscherpt.

Zo zijn Malta en Tsjechië onlangs begonnen met het reguleren van de toegang tot het beroep. In 2018 heeft Frankrijk wetgeving ingevoerd om de titel van makelaar te beschermen. Hoewel Duitsland zijn plannen om regulering voor makelaars in te voeren heeft laten vallen, lijkt Roemenië de intentie te hebben om de toegang tot het beroep te reguleren.

Situatie in Nederland
Sinds 2001 is het beroep van makelaar in Nederland geen gereglementeerd beroep meer. Gezien de toegenomen rol van het internet bij het verstrekken van directe informatie aan kopers over woning-/verkoopaankopen, rechtvaardigt volgens de Commissie de traditionele rol van een makelaar die vraag en aanbod bij elkaar brengt daarom niet langer de bescherming van de beroepstitel.

De markt is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van certificeringsregelingen en toepasselijke geschillenbeslechtingssystemen. Er zijn drie beroepsverenigingen waaronder VBO die particuliere certificeringsprogramma’s aanbieden, waaronder een kwaliteitscontrole van beroepskwalificaties.

Aanbevelingen
De Europese Commissie heeft verdere aanbevelingen gedaan over onder andere de duur van de verplichte kwalificatie-eisen, het verder toegankelijk maken van het beroep of het erkennen van kwalificaties uit andere EU-lidstaten. Voor Nederland heeft de Europese Commissie echter geen verdere aanbevelingen gedaan.

Deel dit artikel