Actualiteiten

Prinsjesdag en de maatregelen voor de woningmarkt

Prinsjesdag

De beleidsplannen van het kabinet voor 2024 werden gisteren gepresenteerd tijdens de jaarlijkse Prinsjesdag in Den Haag. Ondanks de demissionaire status van de regering wordt er komende periode op het gebied van volkshuisvesting nog doorgewerkt aan diverse dossiers die niet controversieel zijn verklaard. Er werden nieuwe maatregelen aangekondigd en Koning Willem-Alexander ging tijdens zijn Troonrede in op het belang van een gezonde woningmarkt. Hieronder de belangrijkste zaken op een rij.

Prinsjesdag en de maatregelen voor de woningmarkt

Doelstelling 2030

Het kabinet heeft als doel om tot en met 2030 een kleine 1 miljoen (981.000) woningen bij te laten bouwen. Daarvan moet twee derde betaalbaar zijn voor mensen met een laag- of middeninkomen. De gestegen bouwkosten en hypotheekrente maken die opgave nog lastiger en daarom liet demissionair minister Hugo de Jonge van volkshuisvesting al weten een dip te verwachten in de bouwproductie in 2024. Tijdens Prinsjesdag werden er extra maatregelen aangekondigd om hier wat aan te doen. In grote lijnen komt het op het volgende neer;

Nieuwe ronde Woningbouwimpuls

Er komt een nieuwe ronde van de Woningbouwimpuls. De zesde ronde start eind van dit jaar. Gemeenten kunnen hiermee onder meer sneller starten met bouwen of nieuwe woningen betaalbaarder maken. Het kabinet reserveert hiervoor een bedrag van 300 miljoen euro.

Verhoging Startbouwimpuls

Verder komt er financiële overheidssteun voor nieuwbouwprojecten die dreigen stil te vallen in de vorm van de Startbouwimpuls. Onder bepaalde voorwaarden kan men een beroep doen op deze subsidie. De regering verhoogt dit subsidiebudget van 250 miljoen naar 300 miljoen euro.

Uitbreiding Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing

Het demissionaire kabinet kondigde daarnaast aan dat in 2024 de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) uitbreiding krijgt. Dit betreft een subsidie voor woningeigenaren en ondernemers voor verduurzaming van hun woning of bedrijfspand. Zij kunnen deze subsidie vanaf 2024 gebruiken voor; isolatiemaatregelen, (hybride) warmtepompen, zonneboilers, aansluitingen op een warmtenet en elektrische kookvoorziening.

Troonrede

Koning Willem-Alexander sprak tijdens de Troonrede over het belang van een gezonde woningmarkt in Nederland.

“Het demissionair kabinet en volksvertegenwoordiging dragen de verantwoordelijkheid om door te werken aan de overige beleidsterreinen die ons allen raken, zoals de bouw van voldoende woningen. Op het gebied van de volkshuisvesting en ruimtelijke ordening neemt het kabinet de regie om met overheden, bouwers en corporaties meer betaalbare woningen te bouwen, door in iedere regio bouwafspraken te maken, extra locaties aan te wijzen en financiële steun te geven.”

“Ook werkt het kabinet aan een betere bescherming van huurders door regulering van de middenhuur. Voor al die politieagenten, leraren, verpleegkundigen en anderen met een salaris rond modaal is dat van groot belang. Een goede betaalbare woning in de koop- of huursector is immers één van de basisvoorwaarden voor bestaanszekerheid.”

Ook de voortzetting van het stikstofdossier kwam voorbij. “Daarom is het positief dat de provincies hun gebiedsplannen voor de reductie van stikstof hebben gepresenteerd en dat enkele honderden bedrijven die veel stikstof uitstoten nabij kwetsbare natuur nadenken over meedoen aan een uitkoopregeling.”

Deel dit artikel