Het herstel van de Nederlandse economie is goed zichtbaar in de vastgoed gebruikersmarkt, stelt Savills in haar kwartaalupdate. Zo steeg het opnamevolume in het eerste halfjaar van 2021 met 5% ten opzichte van 2020, en ook met 5% ten opzichte van het eerste halfjaar van 2019.
De verschillen tussen de verschillende vastgoedsectoren zijn groot, waarbij sommige sectoren groei en andere krimp laten zien.Niek Poppelaars, Co-Head Logistics & Industrial bij Savills in Nederland: “De logistieke sector is hoofdzakelijk verantwoordelijk voor de totale groei in de opname van de eerste helft van dit jaar. Het opnamevolume van logistiek steeg in met 44% ten opzichte van halverwege 2020. Deze zeer grote groei is tweeledig. Ten eerste, is het volume van internationale handel in Nederland al boven het niveau van pre-corona. Ten tweede, heeft Covid-19 de groei van e-commerce versneld.”
Opname winkelruimte is gedaald
In tegenstelling tot de logistieke markt, is de opname van winkelruimte gedaald in vergelijking met de eerste helft van vorig jaar (-4%). De lage consumptie van huishoudens en het sluiten van horeca en niet-essentiële winkels hebben eraan bijgedragen dat veel winkels een lagere omzet hebben gegenereerd tijdens de lockdown. Het wegblijven van buitenlandse toeristen en de toename van online aankopen vormen de belangrijkste redenen voor deze krimp, aldus Savills.
Heronderhandelingen voor kantoormeters
Voor kantoorruimte nam het opnamevolume in het eerste halfjaar 2021 met 31% af ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Ondanks deze substantiële daling, herstelde de vraag het afgelopen kwartaal: +19% in vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar. Op dit moment valt op dat contracten die op dit moment aflopen, over het algemeen leiden tot heronderhandelingen op dezelfde metrages als voor de pandemie, zo blijkt in de praktijk. Dit betekent dat bedrijven tot op heden niet substantieel meters teruggeven.
‘Fysieke kantoor noodzakelijk’
Ellen Waals, Head of Agency bij Savills in Nederland, licht toe: “Ondanks dat bedrijven hun kantoor bijna allemaal (gedeeltelijk) anders gaan gebruiken, geloven zij dus nog in het fysieke kantoor, zo blijkt ook uit recent onderzoek onder gebruikers en verhuurders. 87% van de werknemers in de EMEA regio acht het fysieke kantoor noodzakelijk. In ons onderzoek wordt ook ingezoomd op verschillende activiteiten waarbij naar een voorkeur wordt gevraagd om deze thuis of op kantoor uit te voeren. Bij het ‘samenwerken met collega’s’, maar ook voor ‘carriere ontwikkeling’, ‘netwerken’, ‘begeleiding’ en ‘team management’ geeft men aan dat het kantoor de optimale werkplek is. Wel geven werknemers aan een grotere flexibiliteit te wensen om op verschillende locaties te werken. Afgaande op het aantal zoekvragen van bedrijven en het genoemde effect, zal de kantorenmarkt in 2021 naar verwachting verder herstellen.”
Verder herstel verwacht
Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy bij Savills in Nederland, sluit af: “Hoe meer gebruikersactiviteit, hoe meer dit interesse wekt vanuit beleggers. Afgaande op het verdere herstel van de gebruikersmarkten, verwachten wij dat er komend halfjaar dus ook meer belegd gaat worden in commercieel vastgoed, dan in de eerste helft van dit jaar.”