Op 1 december vond de Algemene Sectie Vergadering (ASV) plaats. Tijdens deze vergadering is het nieuwe bestuur van de sectie Zakelijk Vastgoed benoemd. Maak kennis met Nicole Suijkerbuijk (bestuurder Landelijk & Agrarisch Vastgoed) en René Leenstra (bestuurder Bedrijfsmatig Vastgoed).
Maak kennis met René Leenstra
Wat zie je als belangrijkste uitdaging voor 2021?
“Mijn uitdaging voor 20201 is om zo snel mogelijk inzicht te krijgen in het te volgen pad naar de samenvoeging van de afdelingen LAV en BV tot de sectie Zakelijk Vastgoed en het plaats geven van mijn rol daarin.”
Hoe kijk je naar de aankomende coronamaanden?
“Persoonlijk heeft de ‘COVID-19 pandemie’ mijn bedrijfsvoering niet geraakt. Met mijn bedrijf richt ik mij enkel op het taxeren, en met name op taxeren van bedrijfsmatig vastgoed. De vraag naar taxaties was in de ‘coronamaanden’ in mijn geval groter dan ooit. Mijn voordeel is dat ik zeer veel verschillende soorten vastgoed taxeer, en dat er in elke branche wel wat ‘roering’ is, en daardoor behoefte is aan een taxatie. De redenen zijn divers, van het verkrijgen van een (extra) financiering, herwaardering i.v.m. zekerheidsstelling van de lopende financiering, inschatten verhuur- of verkoopwaarde, alsmede voor boekhoudkundige doeleinden / bedrijfsovername / afrekening met de belastingdienst.
“Een ‘gelijk’ speelveld betekent ook dat een taxateur moet kunnen beschikken over voldoende marktgegevens om tot een juiste waardering te kunnen komen.”
Ik ben er dan ook voorstander van dat je als taxateur je horizon breed houdt. Dit zorgt voor variatie in je werk en ook voor meer zekerheid naar opdrachten. Daarnaast vergroot je je kennis en inzicht in de markt. Verder is de verwachting dat er binnen enkele maanden een vaccin beschikbaar is, waardoor hopelijk de economie zich zal herstellen.”
Wat is een belangrijke discussie die in 2021 gevoerd moet worden?
“Voor de sectie Zakelijk Vastgoed wordt het belangrijk om ervoor te zorgen dat er een gelijkwaardig ‘speelveld’ komt voor alle taxateurs. Wanneer taxateurs moeten voldoen aan (zware) eisen t.a.v. (bij)scholing en kwalificaties, kan het niet zo zijn dat banken rapporten van gekwalificeerde taxateurs weigeren, enkel om het feit dat ze niet op het ‘voorkeurslijstje’ van de bank staan. Een ‘gelijk’ speelveld betekent ook dat een taxateur moet kunnen beschikken over voldoende marktgegevens om tot een juiste waardering te kunnen komen. Het beste zou zijn dat de database met transactiegegevens van alle partijen / brancheorganisaties toegankelijk wordt voor elke (gekwalificeerde) taxateur.”
Maak kennis met Nicole Suijkerbuijk
Wat zie je als belangrijkste uitdaging voor 2021?
“2021 zal denk ik in het teken staan van de veranderingen binnen de kamers LAV en BV en de samensmelting van deze twee secties. Een belangrijk onderdeel daarbij is dat we voor de nieuwe sectie de gezamenlijke doelstellingen en belangen inzichtelijk krijgen. Persoonlijk vind ik het een mooie uitdaging om de samenvoeging prettig te laten verlopen en dat we er voor kunnen zorgen dat het voor toegevoegde waarde voor is. Daarbij zal het verzamelen van data rondom transacties voor de sectie een belangrijke pijler zijn in 2021 en de jaren daarna.”
Hoe kijk je naar de aankomende coronamaanden?
“Het is een tijd waarin er voor veel mensen op persoonlijk en zakelijk vlak grote veranderingen hebben plaatsgevonden. Naast alle negatieve gevolgen die het coronavirus met zich mee heeft gebracht, hoop ik dat er voor vele van ons uiteindelijk ook iets positiefs overblijft na deze bijzondere periode. Ik verwacht dat we half volgend jaar weer wat meer terug kunnen naar het vertrouwde normaal, voor zover dat niet veranderd is. Hopelijk kunnen we dan ook weer eens met vele van jullie bij elkaar komen om ideeën en kennis uit te wisselen.
“Binnen ons kantoor heeft de coronacrisis tot op heden alleen maar gezorgd voor meer vraag in plaats van minder.”
De drukte die op de vastgoedmarkt is ontstaan heeft voor ons een positief effect. Binnen ons kantoor heeft de coronacrisis tot op heden alleen maar gezorgd voor meer vraag in plaats van minder. Op wat aanpassingen na hebben wij er gelukkig weinig hinder van ondervonden.”