Ongunstige F- en G-labels vertraagden en verlaagden de verkoopopbrengst van koopwoningen amper in de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht).
Ongunstige F- en G-labels vertraagden en verlaagden de verkoopopbrengst van koopwoningen amper in de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht). Dat terwijl buiten de grote stad, deze rode labels gepaard gaan met een prijskorting van bijna 13.000 euro gemiddeld. Dit blijkt uit een grootschalige transactiestudie uitgevoerd door onderzoekers van het TIAS VastgoedLAB.
Invloed op verkoopsnelheid en prijs
Over heel het land gemeten, versnelt een gunstig A-label de verkoop met ruim 48 dagen, terwijl een koopwoning voorzien van een G-label 54 dagen langer dan gemiddeld te koop staat. Ook in de prijs zijn er merkbare verschillen waar te nemen. Koopwoningen voorzien van gunstige A- of B-labels konden in 2017 rekenen op een prijspremie van ruim 6.300 euro, terwijl F- en G-labels de verkoopopbrengst drukten met bijna 13.000 euro. Effecten die sterker blijken te zijn voor eengezinswoningen dan voor appartementen.
Minder effect in grote steden
Wanneer alleen de transacties uit de vier grootste steden werden bestudeerd bleken deze label effecten aanzienlijk kleiner. Zo verschilt de verkoopsnelheid tussen een A- en G-label woning in de grote stad met maar 21 dagen (ten opzichte van een landelijk verschil van ruim 102 dagen) en blijft de prijskorting van F- en G-label koopwoningen beperkt tot slechts 2.300 euro. “De informatie in energie-labels is hetzelfde in heel het land, maar wordt in grote steden duidelijk minder zwaar meegewogen door kopers. In de overhitte woningmarkten in de grote stad wordt minder onderscheid gemaakt door kopers. Men betaalt op dit moment de hoofdprijs voor vrijwel elke woning, ongeacht de energiestatus.” Aldus Dirk Brounen, hoogleraar Real Estate Finance.
(bron: TIAS)