De coronacrisis is een katalysator geweest in veel sectoren, waaronder de kantorenmarkt. Want wordt thuiswerken de nieuwe norm ook wanneer het coronavirus grotendeels beteugeld is? Of gaan we allemaal massaal weer terug naar de kantoortuin? In Zuid-Holland hebben ze een andere vorm bedacht: de thuiswerkhubs.
Een ‘thuiswerkhub’ is een centrale locatie die de voordelen van werken op kantoor samenbrengt met de voordelen van thuiswerken. De thuiswerkhub is centrale locatie die de voordelen van op kantoor werken combineert, zoals sociale interactie, scheiding werk en privé, met de voordelen van thuiswerken. Namelijk minder reistijd, meer autonomie en flexibiliteit. Ook kan de thuiswerkhub ruimte bieden aan mensen die thuis géén goede werkplek hebben.
Veel mensen, maar weinig arbeidsplekken
Maar hoe onderscheidt het zich precies van de flexkantoren van nu? Een thuiswerkhub komt in een gebied waar relatief veel mensen wonen en er relatief weinig arbeidsplekken zijn. Dit terwijl flexplekken over het algemeen in de buurt van OV-knooppunten en in grote binnensteden zitten.
Daarnaast is het openbaar vervoer op deze plekken vaak minder aantrekkelijk dan in de rest van Zuid-Holland, waardoor mensen geneigd zijn om met de auto naar het werk te reizen.
Door juist op deze plekken thuiswerkhubs aan te bieden, zijn de kantoorkosten voor de werkgever lager, kan er veel reistijd worden bespaard voor de werknemer en kunnen files worden voorkomen en CO2-uitstoot worden bespaard. Hiermee kan een thuiswerkhub aanzienlijk bijdragen aan de duurzaamheidsdoelen en de doorstroming op onze wegen.
18 kansrijke plekken
Volgens onderzoek van de provincie zijn er in totaal 18 gemeenten die mogelijk interessant zijn om thuiswerkhubs te creëren. Deze plekken bevinden zich voornamelijk in middelgrote kernen en in buitenwijken van de grote steden. Veel van deze clusters liggen in het zuidoosten van de provincie, maar ook in het noorden en in de buurt van Den Haag bevinden zich kansvolle locaties voor thuiswerkhub.
Speciale situaties, zoals wegwerkzaamheden, kunnen ook aanleiding zijn voor een thuiswerkhub. Werknemers gaan dan (tijdelijk) niet meer naar kantoor, maar werken in een hub vóór de plek van de verkeershinder. Bijvoorbeeld in de buurt van de Grote Kruising in Krimpen aan den IJsel, waar binnenkort anderhalf jaar durende wegwerkzaamheden van start gaan.
Zelf het goede voorbeeld geven
De provincie gaat het gesprek aan met gemeenten waar thuiswerkhubs grote kansen bieden voor werknemers, werkgevers en het milieu. Ook onderzoekt de provincie hoe de eigen werknemers op slimme manieren kunnen blijven werken. Hierbij wordt onder andere onderzocht of er kantoorruimte kan worden uitgewisseld met andere overheidsorganisaties.
Daarnaast liggen hier kansen voor gebouweigenaren of ontwikkelaars in deze 18 gebieden die hun pand willen transformeren of nieuwbouw willen realiseren.