De bouw van nieuwe woningen in grote steden valt stil door vergaande regulering van de vrije huursector, waarschuwden projectontwikkelaars en beleggers al in 2021. Volgens de vereniging van projectontwikkelaars NEPROM, dreigt de woningbouw in de komende tijd terug te vallen naar de 50.000 woning per jaar. Dat is de helft minder dan de beoogde 100.000 woningen, waar het kabinet op focust.
Op 19 mei jl. heeft minister De Jonge aangekondigd dat de vrije sector huurwoningen onder het zogenoemde ‘puntenstelsel’ wil brengen, wat nu alleen geldt voor de sociale huurwoningen. Dit betekent dat nieuwbouw van huurwoningen straks niet meer loont voor beleggers en dat daardoor een groot deel van de woningbouw in de steden stilvalt, concludeert NEPROM. De vrees voor de regulering heeft ertoe geleid dat zowel pensioenfondsen als verzekeraars grootschalige nieuwbouwprojecten laten stilzetten, die nu nog op de tekentafel liggen. Duizenden huurwoningen kunnen daardoor niet worden gebouwd.
Dreigende regulering doorkruist gemeentelijke afspraken middenhuur
De afgelopen jaren hebben circa 60 procent van de gemeenten in Nederland, afspraken gemaakt over de regulering van middenhuurwoningen tot ongeveer 1.000 euro per maand. Het betreft onder andere het percentage middenhuur in gebiedsontwikkelingsprojecten, de jaarlijkse toegestane huurverhoging, de termijn waarop de afspraken gelden, minimale afmetingen en de toewijzing aan huurders met een ‘middeninkomen’. Die afspraken zijn gemaakt onder voorbehoud van landelijke regulering. De dreigende landelijke regulering gaat in nagenoeg alle gevallen veel verder dan de lokale afspraken. Daarmee valt de bodem weg onder de gemeentelijke afspraken, ook onder projecten die al onder die condities zijn gestart, of zelfs al opgeleverd, met alle nadelige gevolgen van dien.
Lees hier de brief van NEPROM.