De prijsstijging van koopwoningen en de achterblijvende bouwproductie zijn veelbesproken onderwerpen. Onderzoek van Deloitte laat echter zien dat het vanuit een Europees perspectief wel meevalt met die ‘gekte’ op de Nederlandse huizenmarkt.
De prijsstijging van koopwoningen en de achterblijvende bouwproductie zijn veel besproken onderwerpen. Onderzoek van Deloitte laat echter zien dat het vanuit een Europees perspectief wel meevalt met die ‘gekte’ op de Nederlandse huizenmarkt. De woningprijzen zijn in sommige regio’s van Nederland dan wel flink gestegen, maar vergeleken met andere Europese landen is Nederland een middenmoter.
Transactieprijzen koopwoningen
Met een gemiddelde transactieprijs van €2.137 per m² liggen de woningprijzen in Nederland onder het Europese gemiddelde van €2.558 per m². Ook de 4,1% gemiddelde prijsstijging in Nederland is niet buitenproportioneel in vergelijking met een Europese gemiddelde van 6,1% in 2016. In Amsterdam was een prijsstijging te constateren van 11,9% en daarmee komt Amsterdam op plaats 3 van de Europese hoofdsteden.
Bovendien zijn de kosten van een woning als percentage van het landelijk gemiddelde bruto inkomen het laagste in Nederland. In Nederland ligt de gemiddelde prijs van een standaard woning van 70 m² op circa 4,4 bruto jaarsalarissen. Daarmee zijn woningen in Nederland het best betaalbaar ten opzichte van het Europese gemiddelde van 7 bruto jaarsalarissen. In Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk betaal je gemiddeld zelfs 10 bruto modale jaarsalarissen voor een nieuwe woning van 70 m².
Woningvoorraad en bouwproductie
Het historische woningtekort in Nederland leidt al decennia lang tot de vraag of er wel voldoende woningen bijgebouwd worden. Ondanks dat er in 2016 1,2 miljoen nieuwe woningen in Europa bijgekomen zijn, bleef de gemiddelde voorraad van 486,6 woningen per 1.000 inwoners in 2016 gelijk ten opzichte van het voorafgaande jaar. Nederland zit met 452,7 woningen per 1.000 inwoners (met een totaal van 7,7 miljoen woningen) iets onder het Europees gemiddelde. Maar er wordt wel aan gewerkt, het bouwvolume van 3,2 (per 1.000 inwoners) ligt hoger dan 2,8 voor Europa. Belangrijk om te vermelden is dat de zuidelijk gelegen ‘traditionele’ vakantielanden het Europese gemiddelde omhoog duwen door de aantrekkende markt van vakantiewoningen.
(bron: Deloitte)