Actualiteiten

Nederland wereldwijd koploper bij verduurzaming logistiek vastgoed

logistiek-1285_680x520_fit

Bijna 70% van de huurders van logistiek vastgoed in Nederland houdt bij locatiebesluiten rekening met duurzaamheid. Daarmee is Nederland wereldwijd koploper en kan daarmee een richtinggevende rol vervullen, blijkt uit onderzoek van JLL.

De vraag naar logistiek vastgoed blijft de komende drie jaar groeien, verwachten logistiekexperts. Driekwart van hen voorziet een groei van minimaal 5%. Een kwart van de experts voorziet zelf een groei van meer dan 20%.

Grote winst te behalen
Met de verwachte groei neemt het belang van duurzaam logistiek vastgoed toe. De urgentie om CO2-uitstoot te verminderen is hoog. Uit de enquête blijkt dat daar nog grote winst te behalen is. Wereldwijd spelen duurzaamheid en duurzame ingrepen tot nog toe een beperkte rol in de afwegingen van huurders.

Als zij wel inzetten op duurzaamheid, ligt de nadruk vooral op kostenbesparende maatregelen, zoals het verbeteren van de energie-efficiëntie. 73% van de respondenten ziet een betere energie-efficiëntie als hoogste prioriteit.

Richtinggevende rol weggelegd voor Nederland
Europa en in het bijzonder Nederland lopen voorop en kunnen daarmee een richtinggevende rol vervullen, verwacht JLL. Van de Nederlandse huurders houdt 70% actief rekening met de duurzaamheid van het vastgoed. Op nummer twee staat Frankrijk, daar is duurzaamheid voor 55% van de huurders een bepalende factor.

Sven Bertens, Head of Research & Strategy bij JLL Nederland: “Duurzaamheid is een belangrijke beslissingsfactor voor toonaangevende gebruikers en ontwikkelaars/investeerders. We gaan een groeiende vraag naar duurzame logistieke gebouwen zien. Als gevolg daarvan zullen gebouwen die vanuit milieuoogpunt niet erg duurzaam zijn, hun aantrekkingskracht verliezen op zowel de gebruikers- als de investeringsmarkt.”

Enkel inzetten op het verbeteren van de energie-efficiëntie is volgens Bertens niet altijd voldoende. “Steeds meer bedrijven kiezen voor een bredere benadering van duurzaamheid, waarbij welzijn en sociale waarde hoog op de agenda staan.”

Aanpak van het beperkte aanbod van grond
Beperkte beschikbaarheid van ruimte kan de groei en dynamiek van de logistieke sector beperken. De respondenten uiten zorgen over de uitgifte van bouwgrond voor logistiek vastgoed. Nu al stellen bedrijven hun vastgoedbeslissingen uit vanwege een gebrek aan ruimte. 65 % van de respondenten in Nederland, Duitsland, China en Australië ziet de beperkte beschikbaarheid van bedrijfslocaties als de grootste belemmering voor de vraag van gebruikers.

De cijfers komen uit het onderzoek The future of global logistics real estate, uitgevoerd door JLL. Voor het onderzoek werden 720 logistiekexperts in 43 landen gevraagd naar hun toekomstverwachtingen voor de logistieke vastgoedsector.

Deel dit artikel