In 2021 verhuisden opnieuw meer mensen vanuit de Randstad naar een gemeente daarbuiten. Zo zoeken mensen sneller een poldergebied op. Het aantal verhuizingen naar de Randstad daalde licht en het waren vooral 30-plussers die de Randstad in toenemende mate verlaten. Dit concludeerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van hun onderzoek naar binnenlandse verhuizingen.
Ruim 75 duizend mensen verlieten de Randstad in 2021 om elders in Nederland te gaan wonen. Dat was circa 5 duizend meer dan een jaar eerder. Het aantal mensen dat naar de Randstad verhuisde nam juist licht af. Dat was circa 53 duizend. In 2021 verhuisden er dus 22 duizend mensen meer vanuit de Randstad naar gemeenten daarbuiten dan in omgekeerde richting.
Trend uit de Randstad
Sinds 2014 begon de trend dat steeds vaker mensen uit de Randstad gingen verhuizen naar gemeenten erbuiten. Vanaf 2017 verhuisden daadwerkelijk meer mensen uit de Randstad dan erheen. Ook buiten de Randstad waren de verhuizingen steeds meer gericht op regio’s aan de randen van Nederland. In dit gebied wonen ruim 7 miljoen mensen, terwijl daarbuiten circa 10 miljoen mensen wonen.
Per saldo 9 duizend dertigers Randstad uit
In de afgelopen jaren verlieten vooral meer dertigers, veertigers, vijftigers, zestigers en minderjarige kinderen de Randstad dan ernaartoe verhuisden. Dertigers vormden in 2021 de grootste groep: er verhuisden bijna 9 duizend meer dertigers vanuit de Randstad naar gemeenten daarbuiten dan in omgekeerde richting. Dit saldo liep sinds 2013 meer op, maar nam vooral de laatste twee jaar toe. Zo zochten steeds meer mensen de rust op. Een locatie waar ze rustig konden wandelen en niet in de drukte van een stad bleven hangen.