Woningzoekenden krijgen vanaf 1 januari 2024 meer hypotheekruimte bij de koop van een energiezuinige woning. Bij energielabel A++++ bedraagt het extra leenbedrag 50.000 euro, zo maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) deze week bekend.
Hypotheekruimte energiezuinige woning: label nog belangrijker
De overige bedragen die geleend mogen worden voor aankoop van een huis, ten opzichte van een woning met het label E, F of G, zijn 5.000 euro (energielabel C en D), 10.000 euro (A en B), 20.000 euro (A+, A++), 30.000 euro (A+++) en 40.000 euro (A++++). De hierboven genoemde 50.000 euro (A++++) is dan met een energieprestatiegarantie afgegeven voor een periode van tenminste tien jaar.
Voor energiebesparende maatregelen kunnen huizenbezitters ook meer geld lenen. Van energielabel B tot en met A+++ is dat 10.000 euro, voor de labels C en D 15.000 euro en voor bewoners van een huis met label E, F of G gaat het om 20.000 euro. Voor deze woningen kunnen mensen volgens het kabinet ‘verantwoord meer lenen’ omdat zij na verduurzaming besparen op de energierekening. De extra leenruimte is niet afhankelijk van de hoogte van het inkomen en vervangt het huidige vaste extra leenbedrag van 9.000 euro.
Naast de hypotheek blijven de subsidies en het Nationaal Warmtefonds beschikbaar voor verduurzaming met extra mogelijkheden voor huiseigenaren met een laag inkomen. Daarnaast bieden sommige gemeenten financiering aan via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten.
Leennormen en financiële risico’s
Het kabinet wil dat mensen een woning kunnen financieren ‘die zo veel mogelijk aansluit op hun wensen en hun persoonlijke situatie’. Tegelijkertijd mag de aankoop van een woning met een hypotheek niet leiden tot ‘onverantwoorde financiële risico’s voor huishoudens’. Daarom gelden er leennormen voor hypotheken waarover het Nibud het kabinet jaarlijks adviseert. Omdat het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat de lonen in 2024 met 5,2 procent zullen stijgen, is de maximale leenruimte voor bijna alle huishoudens volgend jaar hoger.
Hugo de Jonge, demissionair minister van Volkshuisvesting, schreef op 1 november deze brief aan de Tweede Kamer over de leennormen hypothecair krediet 2024.
Alleenstaanden en oud-studenten
Naast de duurzaamheidsregelingen komen er ook veranderingen aan voor alleenstaanden. Zij krijgen vanaf 2024 de mogelijkheid om 16.000 euro meer te lenen als hun jaarinkomen tenminste 28.000 euro is. Verder wordt de impact van een studielening op de maximale leenruimte voor oud-studenten anders. Deze wordt per volgend jaar vastgesteld op basis van de actuele lasten van hun studielening. Dit betekent dat men niet meer kijkt naar de oorspronkelijke omvang van de studielening.
‘Extra aflossingen op de studielening worden hiermee beter meegenomen bij het bepalen van de maximale hypotheek. Dit geeft een accuraat beeld van de maandelijkse lasten die horen bij een studieschuld waarop extra is afgelost. Dat biedt die oud-studenten meer ruimte om te lenen voor een woning’, aldus BZK.