Opnieuw ging een makelaar de mist in met het opmeten van een te verkopen woning. En opnieuw ontspringt deze de dans omdat de werkelijke waarde hoger ligt dan de verkoopprijs. Net als een consument die in 2017 een woning in het Gelderse Heukelum met een oppervlakte van 164 vierkante meter kocht. Na de koop sloeg de koper zelf aan het rekenen en kwam uit op 134 vierkante meter. Daarna stapte hij naar de rechtbank om een deel van de koopsom van 535.000 euro terug te eisen.
NVM-meetinstructie
De rechtbank schakelde een onafhankelijke deskundige in, die bij zijn taxatie in het midden uitkomt. Het woonoppervlak bedraagt volgens hem 149 m2. Volgens de taxateur heeft de verkopend makelaar de kelder onder de keuken en woonkamer tot woonoppervlakte gerekend. Terwijl dit volgens de NVM-meetinstructie als ‘overige inpandige ruimte’ moet worden gekwalificeerd.
Geen schade
De rechtbank Rotterdam acht de verkopend makelaar wel aansprakelijk voor de meetfout, maar constateert ook dat er geen schade is. Op basis van de taxatie door de deskundige wordt de waarde van het pand, teruggerekend naar de verkoopdatum in 2017, vastgesteld op 540.000 euro. Een andere taxateur, die uitkwam op 137 m2, komt met zijn taxatie ook op die prijs. ‘Dit vormt nog een onderbouwing voor de conclusie van de deskundige dat de waarde van de woning niet alleen afhangt van de woonoppervlakte, maar dat juist bij de onderhavige woning de unieke ligging met veel privacy voor een groot deel de waarde bepaalt’, schrijft de rechter in het vonnis.
Schuin zolderdak
Het is niet de eerste keer dat een makelaar de mist in gaat bij het meerekenen van zolders en kelders. In een gepubliceerd vonnis eind 2019 tikte de rechtbank Den Haag een makelaar op de vingers omdat deze geen rekening had gehouden met een schuin zolderdak bij het berekenen van de woonoppervlakte. Ook in dit geval bleek de nieuw vastgestelde waarde hoger dan de eerdere verkoopprijs inclusief meetfout en was er geen schade.
Bron: Vastgoedmarkt