Amsterdam wil betaalbare woningbouw stimuleren en start daarom met twee tijdelijke, financiële regelingen. Deze zijn gericht op het versnellen van transformatie naar woningen en om extra inspanningen op gebied van betaalbaarheid en duurzaamheid bij tenders te stimuleren.
De afspraken zijn het resultaat van gesprekken tussen de gemeente en IVBN en NEPROM, de vertegenwoordigers van de institutionele beleggers en de ontwikkelaars. De afspraken zijn van tijdelijke aard, de regelingen worden begin volgend jaar geëvalueerd om te kijken of hiermee inderdaad de woningbouw is versneld.
De eerste afspraak betreft transformatieprojecten. Een steeds groter deel van de nieuwbouw in de stad moet komen uit transformatie omdat er steeds minder lege bouwgrond is. In sommige gevallen is het bij transformatie lastig om het project rond te krijgen, bijvoorbeeld vanwege de hoge bouwkosten of de waarde van het bestaande pand.
Om te voorkomen dat projecten hierdoor vertraging oplopen of helemaal niet doorgaan, geldt vanaf 1 februari 2022 voor nieuwe afspraken in transformatieprojecten een tegemoetkoming van 10% op de grondprijs voor alle betaalbare woningen die worden gebouwd. Het gaat om projecten met minimaal vijf betaalbare woningen en de regeling geldt voor een jaar.
De andere afspraak betreft een zogenoemde ambitiebonus. Amsterdam heeft naast voorwaarden die standaard in tenders worden meegenomen ook verschillende ambities op het gebied van duurzaamheid, betaalbaarheid en ruimtelijke kwaliteit. Als marktpartijen deze ambities ook meenemen in hun projecten, maken ze meer kans de tender te winnen. Maar door de hoge bouwkosten van dit moment, is het niet altijd financieel haalbaar om de extra ambities mee te nemen in de plannen.
Daarom wordt het komende jaar geëxperimenteerd bij drie tenders, waarbij de kosten van de extra ambities die in de plannen worden meegenomen worden verrekend. Dat kan oplopen tot een bedrag van maximaal 10% van de grondprijs voor de betaalbare woningen. Welke ambities precies meetellen wordt de komende tijd uitgewerkt.
Hoe staat het met de woningen in aanbouw in Amsterdam? De gemeente in onlangs met nieuwe cijfers gekomen. In 2021 is er aan de bouw van 7.410 woningen begonnen in de hoofdstad. Het gaat daarbij om 2.719 middeldure huurwoningen. Voor deze woningen betaal je maximaal rond de € 1.040,- per maand.
Daarnaast hebben de woningbouwcorporaties 1.449 sociale huurwoningen met een huur onder de € 752,33 in aanbouw genomen. Ook worden er nog 343 sociale huurwoningen gebouwd door andere particuliere partijen.
In Nieuw-West zijn vorig jaar de meeste woningen in aanbouw genomen: 1.641 stuks. Daarna volgt Oost met 1.543 woningen, Zuidoost met 1.340 woningen en Noord met 1.292 woningen. In deze stadsdelen komen er vooral veel middeldure huurwoningen bij. Centrum krijgt er vooral sociale huurwoningen bij. In Noord worden naast middeldure huurwoningen ook veel koopwoningen gebouwd. Hoeveel woningen er precies zijn gesloopt in 2021 heeft de gemeente niet bekend gemaakt.