Uit handen van burgemeester Jan van Zanen, ontving de heer P.E. Hamming op donderdag 19 januari 2017 een Koninklijke onderscheiding.
Uit handen van burgemeester Jan van Zanen, ontving de heer P.E. Hamming op donderdag 19 januari 2017 een Koninklijke onderscheiding. Dit gebeurde tijdens het jaardiner van het Congres van de Stichting Anton Dreesmann in Utrecht. Hij kreeg de versierselen uitgereikt die horen bij de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Al bijna 45 jaar is de heer Hamming actief in en voor de detailhandel, en is daar nóg dagelijks mee bezig. Ook is de heer Hamming voorzitter van VBO Makelaar, de Vereniging voor makelaars en taxateurs in Nederland. Met ruim 1.100 leden is VBO Makelaar qua grootte de tweede brancheorganisatie van makelaars en taxateurs in Nederland.
Detailhandel als rode draad
Geboren in een retailgezin, begon hij zijn carrière in 1973 als afgestudeerd bedrijfseconoom bij foodbedrijf Ven, dat inmiddels onderdeel is van Sligro. Na enkele andere functies, onder andere bij Bührmann-Tetterode, Wehkamp en HIJ herenmode (nu onderdeel van WE Fashion), werd hij in 1991 benoemd als CEO bij Vendex. Tussen 2000 en 2005 was de heer Hamming CEO van Koninklijke Vendex-KBB, dat toen onder meer bestond uit De Bijenkorf, Claudia Sträter, HEMA, Hunkemöller, Praxis en V&D.
Naast en na zijn actieve carrière in de detailhandel, is de heer Hamming jarenlang actief als bestuurder. Hij trad 25 jaar geleden aan als bestuurslid van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND), de koepelorganisatie voor grootwinkelbedrijven in de non-food detailhandel, waar hij nu 12½ jaar de voorzittershamer hanteert. Mede onder zijn leiding is ook Detailhandel Nederland opgericht, waar alle grootwinkelbedrijven en brancheorganisaties uit de mkb-detailhandel samenwerken. Bovendien is hij lid van het bestuur van VNO-NCW. Ook was hij tussen 1991 en 2004 bestuurslid en later voorzitter van de Intercontinental Group of Department Stores, gevestigd in Zürich, met leden actief in 34 landen.
Op de bres voor detailhandel, winkelcriminaliteit, recycling verpakkingen en vastgoed
Voorkomen van winkelcriminaliteit is altijd een van zijn belangrijkste drijfveren geweest. Daarin werd de samenwerking opgezocht met politie, justitie en beveiliging, maar ook is hij bestuurslid van de Stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD), die zich succesvol richt op het voorkomen van interne fraude en diefstal.
Een andere rode draad in zijn bestuurscarrière is het terugdringen van verpakkingsafval als voorzitter van de Stichting NEDerland Van Afval Naar Grondstof. NEDVANG regisseert de inzameling en recycling van de verschillende soorten verpakkingsafval. Daarmee krijgt verpakkingsafval een nieuw leven en worden kostbare grondstoffen bespaard.
Boven alles is de heer Hamming een bruggenbouwer, die bestaande, traditionele verschillen tussen verschillende groepen – bijvoorbeeld overheid en bedrijfsleven, groot- en kleinbedrijf of ondernemers en politie/justitie – altijd weet te beslechten door op zoek te gaan naar overeenkomsten en verbindingen.
(foto: Hannie Verhoeven)