Actualiteiten

Invloed van wetswijzigingen op huurverhoging

istock-467328444-1239_680x520_fit

Ben jij actief op de huurmarkt? De aankomende periode zijn verhuurders druk bezig met het indexeren van de huur. Onlangs zijn er wetswijzigingen doorgevoerd waardoor er niet zomaar geïndexeerd kan worden. Belangrijk dus om op de hoogte zijn, zodat je dit kunt doorgeven aan bijvoorbeeld je klant. Wij zetten de belangrijkste wetswijzigingen voor je op een rij.

Tijdelijke huurkorting

Verhuurders kunnen huurders een tijdelijke huurkorting geven als deze tijdelijk met financiële problemen kampen. Een tijdelijke huurkorting (maximaal drie jaar) geeft de ruimte om te zoeken naar een woning die beter past bij het nieuwe inkomensniveau.

Sociale huurwoning

Voor sociale huurwoningen mogen de huren vanaf 1 juli 2021 tot 30 juni 2022 niet worden verhoogd.

Kamer, woonwagen of woonwagenstandplaats

Vanaf 1 juli 2021 tot 30 juni 2022 is de maximale huurverhoging 0%.

Vrije sector woningen

Tot nu toe was er in de vrije sector geen wettelijk maximum op de jaarlijkse verhogingen. Doordat het maximum ontbrak konden huurders te maken krijgen met grote huurverhogingen. De overheid heeft daarvoor een nieuwe wet aangenomen waarbij de jaarlijkse huurverhoging in de vrije sector de komende 3 jaar is gemaximeerd op inflatie plus 1%. Deze regeling geldt vanaf 1 mei 2021. Voor 2021 is die maximale huurverhoging 2,4% (1,4% inflatie + 1 procentpunt). De huurverhoging moet echter wel in het huurcontract zijn opgenomen.

Het gaat om huurwoningen waarbij de kale aanvangshuurprijs (dit is huurprijs op de ingangsdatum van het huurcontract) boven de toenmalige liberalisatiegrens lag. Voor huurcontracten die in 2021 ingaan, is dat het geval als de kale aanvangshuurprijs hoger is dan €752,- per maand. Naast de beperkte huurstijging kunnen alle huurders in de vrije sector bij geschillen over huurverhogingen met hun verhuurder aankloppen bij de Huurcommissie. Tot nu toe kunnen alleen huurders die een sociale woning huren een beroep doen op de Huurcommissie.

Huurverhoging wegens woningverbetering mag wel hoger zijn dan inflatie plus 1%. De verhoging moet in redelijke verhouding staan tot de kosten die de verhuurder heeft gemaakt voor de nieuwe, toegevoegde voorzieningen. Bij een geschil over de hoogte van de huurverhoging na woningverbetering kan de huurder of de verhuurder ook aankloppen bij de Huurcommissie.

Verhuurmakelaars die lid zijn van VBO zijn altijd als eerste op de hoogte van de actualiteiten. Benieuwd naar andere ledenvoordelen? Bekijk deze pagina speciaal voor verhuurbemiddelaars.

Deel dit artikel