VBO-lid Alex van Keulen lanceerde op 19 maart zijn boek: Wat de gek ervoor geeft. De eerste reacties zijn erg positief en er is al een tweede druk in de maak. Deze vrijdag en dit weekend staat de tv-makelaar, die we kennen van programma’s als Kopen of Slopen, op de Beurs Eigen Huis waar hij presentaties geeft en zijn boek signeert. VBO sprak hem over deze bijzondere week.
Alex van Keulen over ‘Wat de gek ervoor geeft’
Hoe zijn de eerste reacties?
“Het gaat hartstikke goed. De eerste dag dat het boek in de winkel lag, zijn er meteen 3.000 exemplaren verkocht. Nu worden er 6.000 boeken bijbesteld. Het is leuk en inspirerend voor makelaars en consumenten en onze leden kunnen het natuurlijk ook als relatiegeschenk weggeven aan hun klanten. In het boek kun je lezen waar je als koper of verkoper op moet letten. Op basis van wat ik zelf heb meegemaakt, want er leiden meerdere wegen naar Rome. Dat zeg ik ook expliciet in mijn boek. Het is niet zo dat mijn manier de beste of enige manier is. En ik kan alvast verklappen: VBO-leden die volgende maand naar de Ronde door Nederland komen, krijgen op de locatie een gratis exemplaar.”
Waarom heb je besloten om een boek te gaan schrijven?
“Het was me al eerder gevraagd te doen. Ik dacht altijd: wie zit er nou op een boek van mij te wachten? Voor 3,95 tussen de pepernoten en chocoladeletters liggen, daar had ik echt geen zin in. Maar toen kwam ik tijdens de opnames voor Uitstel van Executie Willem en zijn jonge gezin tegen. Hij was voor 150.000 euro de mist in gegaan door de ouderdomsclausule. Dat had zo eenvoudig voorkomen kunnen worden. Als hij had geweten wat dat inhield, had hij niet getekend. Toen dacht ik: ik moet dat boek gewoon schrijven. Al voorkom ik maar dat één persoon een kat in de zak koopt, dan is mijn doel al bereikt. Dus dat was de aanleiding.”
Bij Humberto zei je maandagavond dat dit boek als een soort afronding van jouw makelaarscarrière voelt.
“Wel een beetje, want ik heb een paar jaar geleden mijn grote makelaarskantoor verkocht. Ik makel nog wel wat, maar dan moet je denken aan drie, vier woningen per maand. Dat waren er in mijn hoogtijdagen duizend per jaar. Maar ik streef er niet naar om weer een groot makelaarskantoor op te bouwen, die tijd is geweest. Daarnaast ben ik tegenwoordig druk bezig met werkzaamheden voor VBO en televisie. En de verwachting is dat ik binnen nu en twee jaar in Spanje ga wonen. Mijn vrouw is half Spaans, zij is in Barcelona geboren en heeft heimwee.”
Welke boodschap wilde je meegeven met het boek?
“Vooral de vakinhoudelijke kennis, maar schrijf je alleen dat op dan ligt het zo in de open haard. Je moet het een boek leuk maken, dus vandaar dat ik een aantal bijzondere verhalen heb gedeeld in die bijna twintig jaar als makelaar. En dan te bedenken dat er nog heel veel verhalen zijn gesneuveld bij de redactie. In de anekdotes is meestal wel een boodschap verwerkt.
Als je dat samenvoegt, dan kom je tot een heel leuk boek. Ik ben losse verhalen gaan schrijven, waarbij ik anekdotes en vakinhoudelijke kennis met elkaar heb verweven. Ik heb het bewust niet te ingewikkeld gemaakt en het vrij algemeen gehouden. Je kunt met heel veel zaken wel de diepte ingaan, maar dan raak je de consument kwijt. Het gaat vooral over het kopen en verkopen van een huis en alles wat er voor kan komen, van echtscheiding tot overlijden en van arbeidsongeschiktheid tot executieveiling.”
Is er een talentvolle schrijver in jou ontwaakt?
“Ik heb het boek zelf geschreven en vond dat heel leuk om te doen. Schrijven is wel verslavend, heb ik ontdekt. Maar goed: dit is mijn vak, dit is wat ik weet, dus verder dan dit boek kom ik waarschijnlijk niet. Misschien dat ik nog een keer een kinderboek schrijf, dat lijkt me heel leuk. Maar dat is nog ver weg. Om te zeggen dat ik een schrijver ben: dat gaat te ver, maar ik ben wel een verhalenverteller. Ik ben blij dat er zo enthousiast op mijn boek wordt gereageerd.”
Waar ben je het meest trots op in die bijna twintig jaar als makelaar?
“Met Uitstel van Executie zijn wij erin geslaagd om die executieveilingen een halt toe te roepen. Daar hebben we veel mee bereikt. Inmiddels hebben de AFM en politiek zich daarmee bemoeid. Hartstikke mooi. Maar persoonlijk vind ik toch het mooiste dat ik voor mijn broer die niet lang meer te leven had, veel heb kunnen betekenen inzake de verkoop van zijn huis en de aankoop van een nieuw huis voor zijn vrouw die achter zou blijven. Dat speelde zich zo’n anderhalf jaar terug af. In drie, vier weken had ik alles afgewikkeld. Dat is voor mij persoonlijk de belangrijkste transactie geweest, zodat mijn broer in alle rust heen kon gaan. Dat staat bij mij met stip op één.”
Heb je nog bijzondere verhalen die we nog niet kennen?
“Zat. We hebben een vrouw met de auto racend naar het ziekenhuis gebracht, want ze moest bevallen tijdens een bezichtiging. Ik heb veel meegemaakt wat buiten het boek is gebleven. Er waren mensen die kochten vier, vijf huizen in Almere en die namen dan niet af. Waarom, dacht ik dan. En Emile Ratelband kwam een keer langs op mijn kantoor: die man is echt van de ratten besnuffeld. Ik heb wel meerdere bekende Nederlanders geholpen.”
Wat is het verschil tussen de woningmarkt/makelaardij van toen je begon en nu?
“In 2007, 2008 was er een financiële crisis die begon in Amerika. Huizen waren niet te slijten en mensen werden echt met 100.000 euro schuld het bos in gestuurd door de banken. En nu zien die mensen hetzelfde huis verkocht worden voor megabedragen. En dat lijkt mij zó frustrerend voor die mensen. Dat ze jaren in de schuldsanering hebben gezeten, moesten afbetalen met een hoop ellende, om vervolgens te zien dat de koper van hun huis het nu verkoopt voor het dubbele. En nu hebben we een huizencrisis. Omdat er tijdens de crisis niet is gebouwd, de minister van Wonen werd afgeschaft, woningbouwverenigingen werden geschrapt als ze te veel huurwoningen hadden en er een grotere instroom van arbeidsmigranten is ontstaan. De woningnood in Nederland blijft voorlopig bestaan, vrees ik.”
Hoe heeft het tv-werk jouw leven veranderd?
“Totaal. Televisie helpt nou eenmaal bij het commercieel succes van je bedrijf. Natuurlijk moet je in de basis kwaliteit leveren, maar tv helpt natuurlijk bij het werven van klanten. Daardoor heb ik nu een heel prettig leven en ik hoop dat dat voor VBO-leden Ronald Schumacher en Fatima Joelfan ook gaat gebeuren. Daarom heb ik hun ook de kans gegeven bij Kopen of Slopen en gaan we een nieuw seizoen opnemen. Een seizoen waarin de rol van de VBO-makelaar nog groter wordt. Niet alleen zullen Ronald en Fatima te zien zijn, maar ook een aantal van de lokale collega’s. Dus het programma wordt echt nog meer een uithangbord van VBO.”
Wat speelt VBO voor een rol in het boek en jouw loopbaan?
“Mijn credo is: ik ben niet pandgericht, maar klantgericht en dat vind ik ook van VBO. Het gaat niet alleen maar om cijfers en geld, maar om de mensen. Of het nu makelaars zijn of klanten. Bij VBO gaat het echt om de mensen in het veld en daar voel ik mij heel prettig bij. De organisatie is heel plat en iedereen is er down to earth en dienstverlenend ingesteld. Niet voor niets heb ik VBO en mijn 1.400 collega’s genoemd in het boek. VBO heeft veel kundige makelaars in het veld.”
Wat is je boodschap aan jonge (toekomstige) makelaars?
“Zij moeten zich voorbereiden op een andere rol als makelaar vanwege de razendsnelle digitalisering. Er is al heel veel mogelijk, denk aan digitaal tekenen en het laten schrijven van teksten. Onze rol als makelaar en de repeterende handelingen worden steeds meer geautomatiseerd. Natuurlijk hebben klanten nog steeds behoefte aan persoonlijke begeleiding, maar ik denk dat de nieuwe generatie zich moet voorbereiden op minder klanten en transacties, maar een uitgebreidere dienstverlening.”
Een deel van de opbrengst gaat naar Pleegzorg. Hoe belangrijk is die stichting voor jou?
“Het gaat er niet zozeer om wat voor een rol Pleegzorg speelt in mijn leven, maar wat het kan betekenen voor de kinderen. Moet je je voorstellen: dan ben je een 4-jarig jongetje en dan word je op je verjaardag uit huis gehaald, moet je met de politie mee en zit je ’s avonds in een vreemd huis, in een kamer zonder knuffels te huilen in bed. Dat is zo onvoorstelbaar verdrietig voor die kinderen en dat wordt alleen maar erger zolang er geen vaste plek voor zo’n kind is.
Het is belangrijk om kinderen meteen op een goede en vaste plek te krijgen, dat scheelt veel leed en littekens. Met Pleegzorg proberen we ons sterk te maken dat dat niet meer gebeurt. Het is een vergeten probleem, met op jaarbasis nog steeds 2.000 gevallen. Ik ben zelf pleegouder van vijf kinderen. Ik heb zelf ervaren hoe een angstig kind zich op termijn weer ontspant, buiten gaat spelen, gezond eet en nieuwe dingen ontdekt: onbeschrijflijk.”
Wat zijn je doelen voor komende jaren?
“In het najaar komt Uitstel van Executie weer op tv, maar dan onder de naam Raad en Daad. Dat wordt echt een knaller en kijkcijferhit. Veel ambities qua makelen heb ik niet meer, maar ik vind het wel leuk om trainingen en cursussen te geven, ook aan VBO-makelaars als daar behoefte aan is. Voor VBO wil ik komende jaren ook actief blijven. Verder staat mijn vizier vooral op genieten, mijn zoon zien afstuderen en naar Spanje verhuizen. Alleen nog even een goede makelaar zien te vinden, haha.”
Fotobron: Gaby Jongenelen.