Actualiteiten

“Huizenprijzen zullen volgend jaar minder hard stijgen”

sleutel-bij-blauwe-deur-549_680x520_fit

De woningmarkt lijkt dichter bij een piek dan bij een dal te zitten. Naar verwachting zullen de prijzen volgend jaar dan ook minder hard stijgen dan afgelopen jaren, namelijk met circa 6 procent.

Duurder wordende huizen zijn geen uniek Nederlands fenomeen. In diverse landen stijgen de huizenprijzen sterk. Toch zijn er ook landen waar deze juist alweer dalen, zoals Australië, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Dit heeft goeddeels te maken met specifiek beleid aldaar. Maar Nederland vertoont ook overeenkomsten met deze landen en mondiale huizenmarkten blijken enigszins gelijk op te trekken. Ook in ons land lijkt de woningmarkt dichter bij een piek dan bij een dal te zitten. Naar verwachting zullen de prijzen volgend jaar dan ook minder hard stijgen dan afgelopen jaren, namelijk met circa 6 procent. Dat schrijven economen van de Rabobank in hun vandaag verschenen Kwartaalbericht Woningmarkt.

Zijn de huizenprijsdalingen in Zweden, Australië en het Verenigd Koninkrijk een voorbode van een afkoelende woningmarkt in ons land? Rabobank-econoom Nic Vrieselaar vertelt: “De situatie op de Zweedse, Australische en Britse huizenmarkten is niet een op een vergelijkbaar met die in Nederland. Zo zijn belangrijke spelregels in deze landen onlangs veranderd. In Australië en Zweden zijn bijvoorbeeld de aflossingsvrije hypotheken aan banden gelegd en mogen huizenkopers ten opzichte van hun inkomen minder lenen dan voorheen. Het Verenigd Koninkrijk is strenger geworden voor buy-to-letters, beleggers op de woningmarkt. Ook was hier de kloof tussen onder meer het inkomen en de verkoopprijzen al langere tijd een stuk groter dan in Nederland.”

Toch zijn er volgens Vrieselaar ook overeenkomsten tussen de Nederlandse woningmarkt en die in Zweden, Australië en het VK. “Ook in ons land lijken steeds meer huizenkopers de grenzen van hun leencapaciteit op te zoeken, met als gevolg dat woonlasten een steeds groter deel van hun besteedbaar inkomen opslokken. Op dit moment valt het door de lage hypotheekrentes met die woonlasten nog mee, maar de betaalbaarheid kan in de toekomst verslechteren als de hypotheekrente stijgt. Het zou een eigen huis financieel onbereikbaar maken voor een grotere groep Nederlanders, wat tot neerwaartse druk op de prijzen kan leiden.”

De econoom legt uit dat hij daarom voor 2019 terughoudender is geworden met zijn prijsvoorspelling. Vrieselaar: “Vorig kwartaal werd al duidelijk dat steeds minder mensen het nog een gunstige tijd vinden om een huis te kopen, terwijl ook het consumentenvertrouwen de laatste maanden een knauw heeft gekregen. Deze factoren kunnen leiden tot minder vraag naar koopwoningen. Op zijn beurt kan dit leiden tot minder overbiedingen en dus een gematigdere prijsontwikkeling. Daarnaast zien wij het verkooptempo teruglopen, wat vaak vooraf gaat aan een matiging van de prijsontwikkeling.” Ook voor volgend jaar verwacht de Rabo-econoom dat het aantal verkochte woningen afneemt.

(bron: Rabobank)

Deel dit artikel