Actualiteiten

Huizenprijsstijging vlakt af, aantal verkochte woningen zakt verder weg

stel-verhuisdozen-575_680x520_fit

Naar verwachting zal het aantal verkochte woningen in 2019 verder wegzakken tot ongeveer 205.000.

Stijgende prijzen, dalende verkopen. Dat was in een notendop de Nederlandse woningmarkt in 2018. Naar verwachting zal 2019 zich ook op deze manier laten samenvatten. De inschatting is dat de verkopen dit jaar namelijk verder wegzakken tot zo’n 205.000. In 2020 zal dit verder dalen tot zo’n 195.000 woningen. De huizenprijzen stijgen in 2019 met 6,0 procent. Dat is minder uitbundig dan in de afgelopen twee jaar, maar voor een gemiddeld huis in Nederland moet aan het einde van dit jaar naar verwachting dus alsnog zo’n 17.000 euro meer worden betaald. In 2020 zal de prijsstijging verder afvlakken naar 4,0 procent. Dat schrijven economen van Rabobank in hun vandaag verschenen Kwartaalbericht Woningmarkt.

Het vertrouwen van Nederlanders in de huizenmarkt staat momenteel onder druk. Niet verrassend vindt Rabobankeconoom Nic Vrieselaar. “Door de sterke prijsstijgingen wordt een eigen huis voor steeds meer Nederlanders onbereikbaar. We verwachten dat dit als eerste een impact kan hebben op het aantal overbiedingen, maar vermoedelijk niet zozeer op het aantal verkopen. Dat komt omdat het alternatief, huren, afgelopen jaren in Nederland ook rap in prijs is gestegen. De vraag naar koopwoningen blijft dus naar verwachting groot. De aanhoudende krapte noopt ons er wel toe om onze verkoopverwachting verder naar beneden bij te stellen tot zo’n 205.000 woningen in 2019. Het geringe aanbod van te koop staande huizen blijft wel een verdere stimulans voor aanhoudende prijsgroei.”

Het kwartaalbericht gaat ook in op de verduurzaming van de woningvoorraad. In 2018 had nog maar 46,8 procent van alle huizen en gebouwen in Nederland een definitief energielabel, blijkt uit cijfers van de RVO en uit de BAG. ‘Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven scoren hoog,’ legt Vrieselaar uit: ‘Daar heeft meer dan 60 procent een energielabel. Mogelijk hangt dit samen met een groter aantal verkopen en verhuren in die steden sinds 2015, toen het voeren van een label bij verkoop en nieuwe verhuur verplicht werd.’ De gemeente met het hoogste aandeel label A-woningen, is Pijnacker-Nootdorp: 38,5 procent van de woningen met een definitief label is er energiezuinig. In de Zuid-Hollandse gemeente staan ook relatief veel nieuwbouwwoningen.

(bron: Rabobank)

Deel dit artikel