De gemiddelde leeftijd waarop mensen in Nederland een huis kopen is de afgelopen jaren gestegen. Vorig jaar was de gemiddelde huizenkoper met 39,4 jaar net geen veertiger.
De gemiddelde leeftijd waarop mensen in Nederland een huis kopen is de afgelopen jaren gestegen. Vorig jaar was de gemiddelde huizenkoper met 39,4 jaar net geen veertiger. Dit blijkt uit het onderzoek naar de verkopen van bestaande koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.
Die 39,4 jaar is de hoogste gemiddelde leeftijd sinds het begin van de metingen in 1995. In dat jaar was de gemiddelde huizenkoper nog 34,6 jaar oud. De gemiddelde leeftijd van de huizenkoper bleef tot 2002 nagenoeg gelijk. De gemiddelde leeftijd van de Nederlandse bevolking ging in diezelfde periode met een jaar omhoog (van 36,4 naar 37,4 jaar). Na 2002 ging de gemiddelde koopleeftijd omhoog. In 2007 was de gemiddelde leeftijd waarop mensen een huis kochten 36,1 jaar.
Vanaf de crisis in 2008 daalde de gemiddelde leeftijd van huizenkopers weer. Het aandeel doorstromers op de koopwoningmarkt nam toen af, waardoor het aandeel koopstarters relatief toenam. Starters op de woningmarkt zijn doorgaans jonger.
Vanaf 2010 werd de huizenkoper weer ouder. Dit hangt mogelijk samen met de strengere hypotheekregelgeving sinds 2013. Hierdoor is het vooral voor starters steeds moeilijker geworden om een woning te kopen. Tussen 2010 en 2016 ging de gemiddelde leeftijd van de huizenkoper met vier jaar omhoog. De gemiddelde leeftijd van de Nederlandse bevolking steeg met 1,6 jaar.
Regionale spreiding
In Vlieland waren woningkopers vorig jaar het oudst, gemiddeld ruim 52 jaar. Vlieland was hiermee de enige gemeente waarin het gemiddelde vorig jaar boven de 50 jaar lag. Naast Vlieland zijn er nog twaalf andere gemeenten waar de gemiddelde leeftijd van de huizenkoper hoger was dan 45 jaar.
In Urk waren huizenkopers in 2016 met 33,8 jaar gemiddeld het jongst. Sliedrecht en Zwartewaterland waren de twee andere gemeenten waar de gemiddelde leeftijd onder de 35 jaar lag. In het gros van de gemeenten lag de gemiddelde leeftijd in 2016 tussen 38 en 43 jaar.
Ook verschillen in kopersleeftijden binnen gemeenten
Van de vier grootste steden is de gemiddelde kopersleeftijd in Den Haag het hoogst (40,2 jaar). In Amsterdam zijn kopers gemiddeld 38,3 jaar oud, ouder dan in Rotterdam (37,8 jaar) en Utrecht (36,4 jaar).
Ook binnen deze gemeenten verschilt op wijkniveau de gemiddelde leeftijd van huizenkopers. Hieronder is de gemiddelde leeftijd per wijk in de gemeente Utrecht in kaart gebracht.
In de wijken Noord-West, West en Zuid van die gemeente was de gemiddelde leeftijd van de huizenkoper 35 jaar of jonger. In de binnenstad en in de wijken Oost en Noord-Oost is de gemiddelde leeftijd respectievelijk 42 jaar, 38 jaar en 39 jaar. In de binnenstad van Utrecht zijn de verkoopprijzen doorgaans hoger.
(bron: CBS)