Actualiteiten

Handreiking om malafide huur tegen te gaan

Hand filling checklist on clipboard - stock vector.

Op 13 juli jl. heeft het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) een handreiking gepubliceerd. Binnen deze handreiking hebben CCV-adviseurs Dominique Rademakers en Sara Wester een onderzoek gedaan naar hoe verhuurders toekomstige huurders het beste kunnen screenen. Uit het onderzoekt blijkt dat verhuurders van mening zijn dat hun screeningsproces goed is, maar dat er toch criminelen door het proces heen glippen.

De onderwerpen van het onderzoek richten vooral of een screening te lang duurt, communicatie, privacy wetgeving, het aanvragen van een VOG, verklaring van vorige verhuurder en controle van de identificatie. Zo hebben Rademakers en Wester ervaren dat veel respondenten geen kopie ID app gebruiken. Bijvoorbeeld omdat het lang duurt voordat de app een chip goed heeft gelezen, dat het niet efficiënt werkt of dat ze niet precies weten hoe ze met een kopie ID app moeten omgaan. Je kan hier de screeningsmogelijkheden vinden, om zo malafide huurders te kunnen weren.

Crimineelproces

Meerdere respondenten hebben aangegeven dat ze sneller een crimineel netwerk herkennen, als er een incident plaatsvindt. Bijvoorbeeld bij een situatie waarin criminelen activiteiten zich afspelen of waar er sprake is van een malafide huurder. Zo blijkt uit onderzoek dat de respondenten de inschrijfformulieren ook vaker controleren. Tijdens de controle zien ze een handtekening vaker terugkomen. De inschrijfformulieren worden apart behandeld en daarom is het lastig om bepaalde handtekeningen te herkennen.

Wensen en behoeften

In deze handreiking is te lezen dat veel respondenten een duidelijke wens hebben om meer gegevens te delen, maar ook om de gegevens te kunnen opslaan op één centraal punt. Door bijvoorbeeld een landelijk registratie systeem te maken. De gegevens kunnen hier dan worden opgeslagen, zoals wie, wat en waar huurt.

Bekijk hier het hele onderzoek.

Bron: CCV

Deel dit artikel