Actualiteiten

Gemeenteraadsverkiezingen 2022 in een notendop

istock-177412614-1461_680x520_fit

Van 14 t/m 16 maart is het zo ver en vinden de gemeenteraadsverkiezingen weer plaats. Een belangrijke verkiezing, want de gemeenteraad beslist over de plannen en regels in de gemeente. Van afval tot verkeer maar ook woningbouw. Maar hebben alle gemeenten dit jaar verkiezingen? En wie bepaalt eigenlijk de grootte van een gemeenteraad? Een paar interessante feiten op een rij.

Van maandag 14 tot en met woensdag 16 maart 2022 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Normaal gesproken zijn de verkiezingen altijd op één dag, maar vanwege de ‘Tijdelijke wet verkiezingen covid-19’ is er sprake van een driedaagse verkiezing.

Deze wet is in 2021 in het leven geroepen vanwege de coronapandemie en is verlengd tot 1 juli 2022. De wet zorgt ervoor dat er veilige verkiezingen mogelijk zijn gedurende de coronapandemie. Zo kan er vervroegd gestemd worden (twee dagen voorafgaand aan de reguliere stemmingsdag) om zo spreiding te bevorderen, zijn er voldoende geschikte stemlocaties en is er ruimte voor extra hygiënemaatregelen in stemlokalen als dat nodig is. Toch zullen er minder coronamaatregelen gelden dan bij eerdere verkiezingen. Afgelopen week zijn de nieuwe versoepelingen in gegaan en daardoor is het niet meer verplicht om in het stembureau een mondkapje te dragen of anderhalve meter afstand in acht te nemen.

In elke gemeente opent een aantal stemlokalen op maandag 14 en dinsdag 15 maart en zijn op woensdag 16 maart alle stemlokalen open. Via deze site kan je precies zien welke stembureaus zijn geopend bij jou in de buurt.

De verkiezingen vinden één keer in de vier jaar plaats, de laatste keer was 21 maart 2018. Vanaf 1 januari 2022 telt Nederland 345 gemeenten. Een groot verschil met 30 jaar geleden toen Nederland nog uit 774 gemeenten bestond.

Niet in alle gemeenten worden verkiezingen gehouden in maart, vanwege bijvoorbeeld een gemeentelijke herindeling. In gemeenten die samenvoegen of splitsen zijn eerder al verkiezingen gehouden of vinden die op een later moment plaats.

Zo zijn er in de volgende gemeenten in maart geen verkiezingen: Boxtel, Brielle, Dijk en Waard, Eemsdelta, Hellevoetsluis, Land van Cuijk, Maashorst, Oisterwijk, Purmerend, Vught en Westvoorne.

Doordat de Tijdelijke wet verkiezingen nog van kracht is betekent dit ook dat er langer de tijd om de stemmen te tellen. Dit heeft ook impact op het installeren van de nieuwe raadsleden. Dit zal niet de gebruikelijke 8, maar 14 dagen na de dag van de stemming plaatsvinden, oftewel woensdag 30 maart.

Nog een paar andere feiten over de gemeenteraden: De omvang van een gemeenteraad hangt samen met het aantal inwoners. Zo hebben de grootste gemeenteraden 45 leden (meer dan 200.000 inwoners), de kleinste 9 leden (gemeenten met minder dan 3.000 inwoners). Het aantal raadsleden is altijd oneven.

Deel dit artikel