Makelaars en bemiddelaars werken vaak mee aan het verzoek om bepaalde groepen uit te sluiten voor een huurwoning. Dit blijkt uit het eerste landelijk onderzoek naar discriminatie op de woningmarkt. Ook bij mystery calls worden woningzoekers met een buitenlands klinkende naam vaker afgewezen voor een huurhuis dan woningzoekers met een Nederlandse naam. Dit komt naar voren uit de landelijke monitor Discriminatie bij woningverhuur, die door Art.1/RADAR is opgesteld in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).
VBO pleit voor een wettelijke verplichting van het lidmaatschap van een branchevereniging bij huurbemiddeling om excessen op de huurmarkt tegen te gaan. Dan vallen de verhuurbemiddelaars onder de gedragsregels van een branchevereniging, worden zij verantwoordelijk gehouden voor hun daden en vallen zij onder het tuchtrecht van het Tuchtcollege Makelaardij Nederland. Daarnaast moet de selectieprocedure bij huurwoningen in de vrije sector transparanter, objectiever en eenduidiger worden gemaakt. De selectie van een potentiële huurder moet gebeuren aan de hand van relevante en objectieve criteria. De introductie van een breed gebruikt platform waarop woningzoekers hun eigen informatie en gegevens kunnen invullen, kan soelaas bieden. Aan de hand van vooraf bepaalde en duidelijk gecommuniceerde criteria wordt op uniforme wijze een selectie gemaakt van kandidaten die in aanmerking komen voor de woning.
Bekijk hier de Kamerbrief waarmee minister Ollongren de Tweede Kamer informeert over de uitkomsten van het onderzoek en de aanpak om discriminatie op de (ver)huurmarkt tegen te gaan.