Actualiteiten

Criminelen in je garagebox: ‘Gevolgen voor verhuurder dramatisch’

criminelen-in-je-garagebox-gevolgen-voor-verhuurder-dramatisch-1077_680x520_fit

Malafide huurders zijn de nachtmerrie van iedere vastgoedverhuurder. Alleen signaleren zeker particuliere verhuurders nog lang niet altijd dat iemand hun woning voor criminele doeleinden gebruikt.

Een wietplantage in een eengezinswoning, opslag van gestolen wapens in een garagebox of een drugslab in die oude loods. Het zijn voorbeelden die in het nieuws geregeld voorbij komen.

Toch is de omvang van de problematiek nog onvoldoende in beeld. Precieze cijfers over het aantal panden dat jaarlijks voor criminele doeleinden wordt misbruikt, zijn er niet.

Malafide huurders

Je krijgt heel slecht duidelijk hoe groot het probleem is, zegt Hans van der Ploeg. Hij is directeur van VBO, branchevereniging van makelaars en taxateurs. “Het enige precieze dat ik kan vertellen, is dat er dit jaar al 50 procent meer drugslabs zijn ontdekt dan vorig jaar. Ondanks de intensievere controles vind ik dat heel veel.”

VBO en Meld Misdaad Anoniem hebben daarom de nieuwe campagne ‘Die verhuur van jou kan veel méér opleveren’ opgetuigd. Doel is om het bewustzijn bij pandeigenaren en verhuurbemiddelaars over malafide huurders te vergroten.

“In de verhuurwereld hebben we het hier regelmatig over”, zegt Van der Ploeg. “Je merkt dat mensen er een beetje moe van worden. Ik sprak een verhuurder die zei: als we iets ontdekken dat het daglicht niet kan verdragen, dan stuur ik bij wijze van spreken een eigen knokploeg. Dan sla ik ze er liever zelf uit.”

‘Soms is de ruimte compleet gesloopt’

Een van de redenen daarvoor is dat gemeenten een pand waarin criminele activiteiten plaats hebben gevonden 3 tot 12 maanden op slot mogen gooien. En dat is niet het enige, zeker niet als het om een wietplantage gaat.

“De gevolgen voor de verhuurder zijn dramatisch. Voor een wietplantage tappen criminelen stroom af en hebben ze water nodig. Daarvoor breken ze complete vloeren open. Idem voor de luchtafvoer. Soms is de ruimte of woning compleet gesloopt, uitgebrand of liggen er boobytraps”, licht Van der Ploeg toe.

En dat zijn alleen nog maar de fysieke gevolgen. “De hypotheekhouder kan opzeggen omdat er criminele activiteiten plaatsvonden. De verzekeraar keert niet uit omdat het om criminele activiteiten gaat”, aldus Van der Ploeg. “En als pandeigenaar moet je maar bewijzen dat je er niet bij betrokken was.”

Voorkomen

Een brancheorganisatie als VBO heeft een checklist om het risico om een criminele huurder zo klein mogelijk te maken. Screenen op identiteit en inzage in financiële documenten zijn daarbij de voornaamste middelen. “Een check op het huisadres kan in sommige gevallen al voldoende zijn. Klopt de postcode niet? Dan is er vaak al iets mis.”

“Jaren geleden hadden we ook convenanten met de politie en justitie waarbij we de gegevens van potentiële huurders uitwisselden. De politie gaf dan alleen kleurcode rood, oranje of groen terug; rood was ‘weg van blijven’, bij oranje moest je goed checken. Maar dat mag inmiddels niet meer”, besluit Van der Ploeg.

Tekst en beeld: RTL Nieuws

Deel dit artikel