Actualiteiten

‘Beschikbare kapitaal marktpartijen niet volledig benut’

bouwers-1296_680x520_fit

Er is niet alleen sprake van een oplopend kwantitatief woningtekort in Nederland, maar ook een kwalitatief tekort. Met name van huurwoningen in de vrije sector in de grote Nederlandse steden, dat concludeert vastgoedadviseur Savills in hun nieuwste woningmarktrapport.

Dit is vooral opmerkelijk omdat marktpartijen meer dan geïnteresseerd zijn om in dit segment te investeren. Dus waar stokt het?

Marktpartijen hebben meer bouwvergunningen
Hoewel woningcorporaties ernaar streven meer toe te voegen in dit segment, wordt nieuwbouw in dit segment tot nu toe grotendeels door marktpartijen gerealiseerd. In grote steden zoals Utrecht en Den Haag was hierdoor het merendeel van alle verleende bouwvergunningen in de afgelopen vijf jaar voor marktpartijen die huurwoningen lieten bouwen.

In totaal werden er in deze twee steden respectievelijk 9.390 en 5.742 bouwvergunningen aan marktpartijen verleend. Zeer opvallend is dat in de gemeente Amsterdam slechts 31% van de verstrekte vergunningen verleend werd aan marktpartijen met een focus op huurwoningen.

Ronald Koemans, Associate Director Residential & Hotel Investment bij Savills in Nederland: “Gezien het grote tekort aan huurwoningen in de vrije sector, met name in het middensegment, is het voor de gemeente Amsterdam zeer zorgwekkend dat het beschikbare kapitaal van marktpartijen niet volledig wordt benut. De gemeente Amsterdam streeft er immers naar om tot 2025 jaarlijks ongeveer 1.670 nieuwe huurwoningen te bouwen in de middeldure sector, maar er zijn in 2020 onvoldoende bouwvergunningen verleend aan marktpartijen voor huurwoningen (slechts 1.236). Daardoor kan het tekort verder oplopen en kan de betaalbaarheid nog verder in het geding komen.”

Potentieel beter benutten
Marktpartijen laten al een groot gedeelte van de middeldure huurwoningen bouwen, maar dit potentieel kan veel beter worden benut vindt Savills. In 2021 is er aanzienlijke regelgeving op de woningmarkt ingevoerd.

Het woningmarktbeleid is vooral gericht op het verbeteren van de betaalbaarheid voor de huurders, maar de keerzijde is dat de financiële haalbaarheid van nieuwbouwprojecten afneemt voor ontwikkelaars, bouwers en beleggers. Dit wordt vooral veroorzaakt door de verhoging van de overdrachtsbelasting, waardoor institutionele beleggers hun focus verleggen van bestaande bouw naar nieuwbouw.

“Het gevolg is dat het beschikbare kapitaal van marktpartijen niet volledig wordt benut. Daarom moet er meer samengewerkt worden,” concludeert Savills.

Lees hier het volledige rapport.

Deel dit artikel