De gemeenteraad van Amsterdam wil zo spoedig mogelijk de opkoopbescherming invoeren. Deze maatregel moet gaan gelden voor zoveel mogelijk woningen in alle gebieden van de stad en in gaan voor juli 2022.
De zelfbewoningsplicht geldt nu in Amsterdamvoor nieuw te bouwen (of te transformeren) koopwoningen op erfpacht. De eigenaar moet zelf in het huis wonen, dit is opgenomen in de erfpachtvoorwaarden, en deze plicht geldt ook voor de volgende koper. Het blijft wel mogelijk om een woning te verhuren, maar alleen als sociale of middeldure huurwoning tot een maximum huurprijs.
Bestaande woningen
De gemeente wil nu ook dat deze plicht gaat gelden voor bestaande woningen die in de verkoop gaan, oftewel de opkoopbescherming. Hiermee wil de gemeente voorkomen dat beleggers woningen opkopen en vervolgens verhuren. Een meerderheid van de gemeenteraad, waaronder GroenLinks, D66, PvdA en SP, heeft dit voorstel aangenomen.
Zo spoedig mogelijk
“Woningen in Amsterdam zijn onverminderd duur en schaars, er is een groot tekort aan betaalbare huurwoningen. De markt wordt deels beheerst door beleggers die de woningen niet zelf gebruiken, maar alleen als belegging,” aldus de motie. Daarom wil Amsterdam dat dit opkoopverbod zo spoedig mogelijk wordt ingevoerd.
Amendement maakt weg vrij
Vorige week stemde de Eerste Kamer in met het amendement over de opkoopbescherming. Het amendement geeft gemeenten minimaal vijf jaar de mogelijkheid om een opkoopbescherming in te voeren. Binnen vijf jaar vindt er een evaluatie plaats naar de noodzaak en relevantie van deze maatregel in de economische situatie van dat moment. De verwachting is dat de opkoopbescherming per 1 januari 2022 in werking treedt.