Actualiteiten

Amsterdam dwingt met zelfwoonplicht beleggers tot middenhuur

amsterdam-757_680x520_fit

VBO vindt dat huren mogelijk moet zijn voor een eerlijke, marktconforme huurprijs. Daarom zijn wij blij met dit initiatief vanuit de gemeente Amsterdam. Lees verder voor het volledige bericht.

De gemeente Amsterdam laat op haar website weten dat de zelfwoonplicht wordt opgenomen in de erfpachtregels van de stad. Dit houdt in dat bij nieuw te bouwen woningen alleen de koper recht heeft om in het huis te wonen. Dit geldt overigens ook voor volgende kopers van de woning. Deze maatregel moet beleggers buitenspel zetten en daarmee ook de hoge huurprijzen.

“We willen dat Amsterdam een stad blijft waar iedereen kan wonen, ongeacht de dikte van zijn portemonnee. Daarom moeten we zorgen dat woningen worden gekocht om in te wonen en niet om er zoveel mogelijk aan te verdienen,”

Uitzonderingen

Er zijn wel wat uitzonderingen op de maatregel. De woning mag wel worden doorvehuurd aan eerstegraads familie en bij tijdelijk verblijf in het buitenland. Wat wordt verstaan onder ’tijdelijk’ wordt op de website niet duidelijk. Ook blijft het voor de huiseigenaar mogelijk om de woning te verhuren als middeldure- of sociale huurwoning, met een maximale huur van €1.027.

Maatregel betreft alleen Amsterdamse nieuwbouw en transformatieprojecten

Vooralsnog geldt de zelfwoonplicht alleen voor huizen die nog gebouwd moeten worden. Hier vallen ook transformatieprojecten onder, bijvoorbeeld wanneer een kantoor wordt omgebouwd tot appartementencomplex.

Om deze maatregel ook op bestaande woningen toe te kunnen passen is een landelijke wetswijziging nodig. De minister bekijkt momenteel de mogelijkheden.

Bron: Vastgoed Journaal

Deel dit artikel