Maximaal één derde van de woningvraag van Nederland kan worden gerealiseerd door bestaande, bebouwde gebieden te transformeren. Dit lukt uitsluitend met een subsidie van 3,6 miljard euro en als er 35% dichter wordt gebouwd.
Utrecht, 8 maart 2017 – Maximaal één derde van de woningvraag van Nederland kan worden gerealiseerd door bestaande, bebouwde gebieden te transformeren. Dit lukt uitsluitend met een subsidie van 3,6 miljard euro en als er 35% dichter wordt gebouwd. Zo niet, dan kan slechts 10% van de woningvraag worden ingevuld met het transformeren van binnenstedelijke gebieden. Dat zijn de belangrijkste bevindingen van een onderzoek uitgevoerd door Brink Management/ Advies dat vandaag is gepresenteerd tijdens de debatbijeenkomst ‘Transformatiepotentie bestaande stad’.
Het onderzoek bouwt voort op een eerder onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat in 2016 onderzocht hoe groot de theoretische transformatiepotentie van bestaande gebieden in Nederland is. Uit dit vervolgonderzoek blijkt nu dat de werkelijke transformatiepotentie van bestaande gebieden 90.000 woningen is, rekening houdend met factoren als de kwalitatieve woningvraag, de financiële haalbaarheid en de tijd, complexiteit en organiserend vermogen die gepaard gaan met een gebiedsontwikkeling. Uitsluitend door het nemen van extra maatregelen, kan de reële transformatiepotentie worden opgerekt van 90.000 woningen (10% van de woningvraag) naar maximaal 314.000 woningen (30% van de woningvraag).
De maximale transformatiepotentie kan worden gerealiseerd door een tweetal maatregelen te nemen:
1. Subsidie toekennen aan plannen met een tekort
Een subsidie voor plannen met een tekort heeft de meeste invloed op het verhogen van de reële transformatiepotentie. Bij een gemiddelde bijdrage van 25.000 euro per woning neemt de potentie toe met 143.000 woningen. Het totaal benodigde subsidiebudget komt daarmee uit op 3,6 miljard euro (grofweg 300 miljoen euro per jaar tot 2030).
2. Meer verdichten
Er kunnen in totaal 80.000 meer woningen worden gerealiseerd als er gemiddeld 35% dichter wordt gebouwd.
Tenslotte levert het versnellen van het ontwikkelproces met 5 jaar een extra 1.000 woningen op tot 2030.
Manifest: gezamenlijke actie nodig om transformatieopgave van Nederland te realiseren
De resultaten die vandaag zijn gepresenteerd, zijn onderwerp voor discussie en verdieping tijdens het debat over de transformatiepotentie van de bestaande stad. Tijdens deze bijeenkomst wordt het ‘Manifest Binnenstedelijke Gebiedstransformaties’ overhandigd aan vier kamerleden van PvdA, VVD, D66 en GroenLinks. In het Manifest is vastgelegd dat steden, marktpartijen en natuurorganisaties de handen ineenslaan voor grootschalige woningbouw op verouderde terreinen binnen de steden. Zij gaan een langjarige samenwerking aan om de woningbouw in de steden te versnellen en op te schalen.
(bron: BPD)